Вътречерепни хематоми – топ 7 причини и лечение

Мария
Написана от Мария юни 4, 2016 19:05

Вътречерепни хематоми – топ 7 причини и лечение

Акценти:

  • Лечение - консервативно
  • Хоспитализация - показна
  • Постелен режим - строг

Свързани:

При поява на вътречерепен хематом се случва разкъсване на кръвоносен съд, и излишната кръв се събира на ограничен участък между твърдата мозъчна обвивка и костите на черепа, притискайки едни или други зони на мозъка.

Това състояние може да създаде опасност за живота на болния и практически във всички случаи изисква започване на незабавно лечение, което може да се проведе по консервативен или хирургичен път.

Причини

Всеки кръвоизлив е следствие от травми или разрив на кръвоносен съд. Причина за нарушаване на неговата цялост и образуване на вътречерепни хематоми могат да бъдат:

1. Травми на костите на черепа, съпровождащи се с нарушение на целостта на кръвоносните съдове – травми при пътни транспортни произшествия, удари по главата, огнестрелни или неогнестрелни наранявания, родилни травми или падане от високо.
2. Сърдечно-съдови заболявания, съпровождащи се с продължителна артериална хипертония;
3. Аномалии в структурата на кръвоносните съдове – артериовенозни малформации, артериални аневризми;
4. Съдова патология с автоимунен, инфекциозно-алергична или алергична генеза – системен лупус, възловиден периартериит;
5. Нарушения на съсирваемостта на кръвта – левкемия, вирусна хеморагична треска, хемофилия, сърповидно-клетъчна анемия и други видове анемии;
6. Новообразувания – тумори, на главния мозък;
7. Прием на антикоагуланти – противосъсирващи, препарати;

Най-често причини за образуване на вътречерепни хематоми са травми на главата и черепа, продължителна артериална хипертония и аномалии в структурата на мозъчните съдове.

Видове вътречерепни хематоми

Според протичането си могат да бъдат:

• Остри – симптомите се появяват в рамките на 3 денонощия;
• Подостри – от 3-21 дни;
• Хронични – появяват се след повече от 21 дни;

В зависимост от размера на вътречерепни хематоми се разделят:

• Малък обем – до 50 мл;
• Среден – от 51 до 100 мл;
• Голям – повече от 100 мл;

Симптоми

Субдуралните и епидуралните вътречерепни хематоми винаги предизвикват притискане на главния мозък, и именно този факт определя възникваща симптоматика.

При вътремозъчни хематоми – мозъчната тъкан се пропива от мозъка с кръв, и засегнатите участъци загубват функциите си, което предизвиква и поява на характерни симптоми.

Вътремозъчни хематоми

Обикновено имат формата на сфера и на 2/3 се състои от съсирена кръв , а на 1/3 – от течна кръв. Най-често се локализират във фронталния или темпорални дялове, и по-рядко в теменните.

Вътремозъчните хематоми, предизвикани от травми, разположени близо до кората на големите полукълба на мозъка, а хематоми, предизвикани от разкъсване на кръвоносни съдове при атеросклероза или артериална хипертония, – в дълбоките слоеве на мозъка.

Обикновено симптомите при вътречерепни хематоми се проявяват на практика веднага започват да се проявяват на практика веднага след тяхното образуване, и най-тежкият период за болния са първите 2-3 седмици след кръвоизлива.

Тежестта на неговото състояние е обусловена не само от симптомите на самия хематом, но и от нарастващия в първите дни оток на мозъка, който предизвиква прогресиране на огнищни и дислокационни симптоми.

Лечение на вътречерепни симптоми

Тактиката на лечението се определя от съвкупността на рентгенологични и клинични данни – причини за увреждане на мозъка и на кръвоизлива, характерът на увреждане на мозъчните тъкани и на черепа, обем на кръвоизлива и тежестта на състоянието на болния.

Може да бъде консервативен или хирургичен.

За всички болни с вътречерепни хематоми е показна хоспитализация и съблюдаване на строг постелен режим.

Консервативно лечение

Назначава се в случаите, когато размерът на хематома се назначава в случаите, когато размерът е голям и нейното наличие заплашва здравето и живота на болния.

Вътречерепни хематоми – топ 7 причини и лечение
4.4 (88.75%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 4, 2016 19:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи