Вътрешна хрема – защо е опасно да се оставя без лечение

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2016 21:14

Вътрешна хрема – защо е опасно да се оставя без лечение

Хремата е позната на всяко човешко същество, живеещо на тази планета. Изглежда никой не е успял да ѝ избяга. Хремата често се съпровожда с инфекции на горните дихателни пътища, а също и с алергични реакции – алергичен ринит, преохлаждане.

Хремата се нарича прекомерното образуване и секреция на носна слуз. Задачата на носната слуз е да сгрее и да овлажни влизащия въздух, а също и да задържа прах, дим, вируси и бактерии, които се съдържат в него.

Ако при излишък от секрети те излизат навън, през ноздрите, говорим за външна хрема. Ако пък минават през носните пътища и се стичат по задната стена на ларинкса – за вътрешна хрема.

Хрема при възрастни и деца – гадене и кашлица

Хремата при възрастните и децата не е болест сама по себе си, а сам симптом на други заболявания. Същевременно вътрешната хрема при възрастни може да продължи много дълго и да не бъде свързана нито с алергия, нито с настинка.

Постоянното стичане на слуз може да предизвика гадене, а при раздразнение на ларинкса – кашлица. Вътрешната хрема често е хронична. В такъв случай хронична става и кашлицата.

Това състояние може да се срещне и при децата, особено в първата година от живота. При преглед на гърлото са видни отоци на лигавицата и стичане на слуз по задната стена.

Причини – хронични инфекции и алергия

За вътрешната хрема при възрастни и деца са характерни много гъсти секрети, което е на свой ред следствие на сух и топъл въздух в апартамента.

Още една причина – злоупотреба със съдосвиващи капки. Лигавиците същевременно остават сухи, лесно се травмират, а гъстите секрети представляват идеална среда за размножаване на микроорганизми.

Излишъкът от секрети може да се образува при хиперактивност на лигавицата, при продължителен неин отток, при хронични инфекции – фарингит, синузити, при деца – разрастване на аденоиди, полипи в носа, а също при анатомични особености на носа, например, изкривяване на носната преграда.

За вътрешната хрема може да способства гъбична инфекция, която пречи на нормалното изтичане на слуз навън. По-рядко вътрешната хрема може да се проявява алергия към хранителни продукти или други вещества.

Някои специалисти винят за всичко особеностите на времето – за нашите носове е вредна твърде топлата и влажна зима.

Лечение – отстраняване на секретите

Лечението на вътрешната хрема е насочено не към пълно отстраняване на секретите, а към разреждането им. За тази цел се използват различни препарати.

След тяхното използване у човек започва силна външна хрема. Изглежда на пръв поглед, че положението се влошава, но всъщност – не, именно така протича лечението.

Ако секретите не се поддават на разреждане, лекарите назначават промиването на носните пътища и кухини. Промиването на носа е възможно със слаб солен разтвор или разтвори с антибиотици.

Освен това, ако вътрешната хрема е предизвикана от патогенни микроорганизми, показва е антибактериална или противогъбична терапия.

Необходимо е да се пият достатъчно течности, най-често да сме на чист въздух, а в помещението температурата не трябва да е по-висока от 18-20 градуса при влажност 50-70%.

Защо е опасно незапочването на лечение?

Силният оток на лигавицата пречи на нормалното носово дишане. Човек постоянно диша с устата, а това означава, че лигавицата не изпълнява своите функции – не защитава организмът от проникване на вируси и бактерии.

Вътрешна хрема – защо е опасно да се оставя без лечение
4.5 (90%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2016 21:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи