Възраст на мъжа и рискове при бременност

Мария
Написана от Мария декември 6, 2018 18:19

Възраст на мъжа и рискове при бременност

Акценти:

  • Бременност - изход
  • Раждане - здраво дете
  • Информация - важна

Свързани:

Бременността изисква подготовка и от бъдещия баща, и от майката.

В обществото, но и в медицината повече внимание се обръща на здравето на жените, оценяват се рисковете, които могат да повлияят на протичането на бременността именно от нейна страна.

Известно е, че възрастта на жената също може да влияе на вероятността за зачеване и на протичането на бременността.

Но последните изследвания показват, че възрастта на мъжа също е важна в постигането на успешна бременност.

И това е показателят, който може да увеличи вероятността от спонтанен аборт и други проблеми.

Значение на възрастта на бащата – изследвания

На 24-та ежегодна конференция на Европейското общество по репродукция на човека и ембриология, провела се в Барселона, френският лекар Стефани Белок представя доклад.

Докладът бил посветен на ролята на бащата и неговата възраст за нормалното протичане на бременността.

В изследването взели участие повече от 12 хиляди двойки, при които се наблюдавали различни проблеми с износването на бременността и раждането.

Установило, че при двойките, при които възрастта на мъжа била над 35 години, значително се увеличил броя бременности, които завършвали със спонтанен аборт.

Именно тези данни позволили да се направи извод, че възрастта на бащата е също важна както и тази на майката в постигането на основната цел – успешна бременност и раждането на здраво бебе.

Доктор Белок отбелязва, че това е първото изследване, при което се доказва толкова силен ефект на възрастта на бащата в показателите за репродуктивен успех.

Вероятност от спонтанен аборт – изследвания

В изследването взели участие 12236 двойки, които в периода 2002-2006 г. общо провели повече от 21 000 вътрематочни инсеминации.

Това е медицинска манипулация, позволяваща да се внедри в цервикалния канал или в матката на жената сперма на мъжа, получена извън полов акт.

Повечето двойки, участващи в изследването преминали през лечение по повод мъжко безплодие, при което се използвал материал на мъжа от двойката, а не донорски.

В хода на процедурата, спермата на мъжа се центрофугира с цел отстраняване на семенната течност, и „чисти” сперматозоиди се имплантирали в матката на жената в момент на овулация.

Този метод на лечение се смята не толкова сложен в сравнение с инвитро и се използва само в случаите, когато възможността за бременност не е проблем за жената.

За всеки случай на инсеминация на спермата на мъжа се изследвали и определяли редица характеристики:

  • Количество сперматозоиди;
  • Подвижност;
  • Форма и други морфологични характеристики;

Изследвани били и жени, учените се интересували от брой бременности преди, техният изход, имало е спонтанни аборти в анамнезата и др. След това учените анализирали получените резултати, разграничавали мъжките и женските фактори, влияещи на успеха на вътрематочната инсеминация.

Важно за нормална бременност

Изследванията продължават, тъй като събраните доказателства позволяват получаване на важна информация за двойки, които имат за цел създаване на здраво семейство и раждане на здраво дете.

Доктор Белок отбелязва, че получената информация и клиничните изследвания потвърждават, че възрастовите изменения при мъжа, след 35 години влияят на бременността и нейния изход.

И за съжаление, спонтанните аборти не са рядкост, поради бъдещ баща над тази възраст.

Тези изследвания трябва да се използват не само от самите двойки, но и от лекари, работещи в центровете за семейно планиране.

Възможно е получените данни да окажат мощна подкрепа за да стане вътрематочната инсеминация по-предпочитано лечение за двойки.

Възраст на мъжа и рискове при бременност
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария декември 6, 2018 18:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи