Вечерята след 7 увеличава риска от сърдечен пристъп

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 20:49

Вечерята след 7 увеличава риска от сърдечен пристъп

Акценти:

  • Метаболизъм - храносмилане
  • Време - оптимално
  • Количества - злоупотреба

Свързани:

Храненето късно през нощта отключва за много българи опасността от развитие на сърдечен пристъп, предупреждават лекари.

Когато вечеряме 2 часа преди лягане може да приведем тялото в повишена бойна готовност, което означава, че кръвното налягане не се регулира правилно през нощта, което увеличава риска за сърцето.

Експертите препоръчват да се вечеря до 19 часа, за да се даде възможност на тялото да смели храната, и предупреждават, че яденето късно през нощта може да нанесе повече вреда на сърцето, отколкото прекаляването със солта.

Кардиолози от турски университет изследвали повече от 700 мъже и жени с високо кръвно налягане с цел да проучат как разликата в начина и времето на хранене влияе на здравето им.

Късната вечеря може да има значителен ефект върху кръвното налягане през нощта, като тези, които се хранят по този начин са с 2 пъти по-голям риск от хипертония, тъй като кръвното не успява да се понижи до нормалните нива за цялата нощ.

Кръвното налягане трябва да спада с около 10% през нощта, но при почти 25% от тези, които ядат по-малко от 2 часа преди лягане, кръвното не спада достатъчно, в сравнение с 14,2% от тези, които вечерят по-рано.

Късната вечеря стимулира синтеза и освобождаването на хормоните на стреса, сред които основният е адреналин, а също може да влияе и на денонощните ритми на тялото.

Участниците в проучването на турските учени, които пропускали закуската, също били изложени на риск от недостатъчно понижаване на кръвното налягане, но това имало по-малко влияние, отколкото храненето късно вечер.

Д-р Ебру Озпелит, доцент по кардиология в университета Докуз Еуил в Измир казва, че съвременният начин на живот, и най-вече изкуственото осветление предполагат да се храним по-късно и да си създаваме хаотични хранителни навици.

И допълва още, че трябва да определим идеалната честота, времетраенето и времето на храненията, тъй като това може да е толкова важно, колкото и това, което ядем.

От друга страна, толкова ранната вечеря, при положение че например си лягаме към полунощ, може да не е особено полезна, особено за млади момчета, които желаят да натрупат мускулна маса.

Продължителното нехранене активизира в организма катаболни процеси, тоест на разграждане на мускулната маса, от която организмът си набавя енергия.

А и за самия стомах не е толкова благоприятно храненето на толкова големи интервали от време.

Да приемем, че вечеряме към 19 часа и си легнем към 12-1 часа, това означава, че ще се събудим 8-9 часа сутринта, и тогава най-вероятно ще ни е първото хранене за деня, което е много голям интервал, и можем да си докараме киселини, тъй като количеството на стомашната киселина ще се увеличи значително.

Отделно от това, все още сме в летен сезон, когато слънцето залязва около 20 часа, а принципно би трябвало вечерята да е около залез слънце, и дори малко след това.

Зимата е приемливо да вечеряме по-рано, тъй като се стъмва малко след 17 часа. Това означава, че през настоящия сезон оптималното време за хранене е около 20:30 и 21 часа.

Разбира се, вечер не трябва да се злоупотребява с количествата, тъй като след залез слънце метаболизмът и храносмилането се забавят и храната не може да се усвои толкова бързо, още повече и ако е по-тежка.

Вечерята след 7 увеличава риска от сърдечен пристъп
4.5 (90.24%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 20:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи