Вечна младост – 4 метода, с които старостта може да се излекува

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 14:56

Вечна младост – 4 метода, с които старостта може да се излекува

Акценти:

  • Генна терапия
  • Лекарство срещу старост
  • Клетъчна терапия
  • Отглеждане и присаждане на органи

Свързани:

Как лекарите могат да удължат нашия живот и да отложат идването на старостта?

От екипа на Lechenie.bg потърсихме отговора на този въпрос от специалистите в областта на геронтологията.

2 пъти по-дълъг живот?

Увеличаването на продължителността на живота е реално. В лабораторни изследвания върху животни учените успели да удължат техния живот с няколко пъти. Например, на такива примитивни животни, като нематодите и плодовите мушици, животът е удължаван с до 10 пъти, а при мишките до 2 пъти.

Вероятността от възпроизвеждане на подобни ефекти при човека е голяма, тъй като в експериментите учените манипулирали такива гени, които ги има и при хората. А вече е добре известно, че именно тези гени влияят съществено на продължителността на живота.

Това показват изследванията върху генома на супердълголетниците – хората, живеещи повече от 100 г.

Обнадеждаващ е фактът, че определен прогрес в изследвания върху мишки бил постигнат само с терапевтични методи – с помощта на фармакологични средства техният живот бил удължаван с до 30%, а с генна терапия с до 24%.

Подобен подход при условие, че се проведат удачни клинични изследвания може да се използва за профилактика и лечение на т.нар. възрастово зависими заболявания при хората.

Но повечето геронтолози са на мнение, че основна роля в удължаването на живота ще изиграят не само лекарствените средства и генната терапия.

За това ще е необходим цял комплекс от лечебни и профилактични методи, които освен фармако- и генна терапия включват още клетъчна терапия, биоинжинерни и нанотехнологии. Не е изключено да се наложи замяна на някои органи с нови, създадени в специални биореактори от собствените клетки на пациента.

Разбира се, изключително важно за увеличаване на продължителността на живота е и поведението на самия човек – той трябва да се придържа към правилен режим на активност, почивка и хранене, състоящо се от добре балансиран хранителен режим.

В тази връзка нека разгледаме по-внимателно съвременните научни методи за удължаване на живота.

Метод №1 – генна терапия

От една страна, ролята на наследствеността в дълголетието на средностатистическия човек не е много голяма и е около 25%. От друга страна е известно, че хората, които са с наследствено дълголетие и живеещи 100 и повече години, по своя начин на живот по никакъв начин не се отличават от останалите.

Това означава, че особеностите на техния геном позволява те да се справят с грешките и стреса, свързани с преяждането, недостатъчната физическа активност, с приема на алкохол и с тютюнопушенето.

Оказва се, че при тях има специфични варианти не на един ген, а съчетание от цял набор от гени, отговарящи за различни функции на нашето тяло – от скоростта на растежа до способността да се усещат миризми и чувствителност към болка. Тоест за дълголетието е необходимо щастливо съчетание от различни гени.

Но през 2012 г. в Европейския съюз за първи път беше официално разрешен за практическо приложение препаратът Alipogene tiparvovec, предназначен главно за хората, страдащи от рядко наследствено заболяване, характеризиращо се с недостиг на ензима липопротеин липаза.

При такива хора в кръвта е рязко завишено количеството на липидите, което води до ранна атеросклероза на съдовете и инфаркти и инсулти на възраст 20-25 г. Освен това такива болни имат тежък панкреатит – възпаление на панкреаса.

Препаратът представлява самият нормален ген на ензима липопротеин липаза, „опакован“ в на практика безвреден за човека вирус. Препаратът еднократно се въвежда в организма с помощта на инжекция и вирусът „вгражда“ лечебният ген в мускулните клетки, в резултат на което започва образуването на нормален ензим в достатъчно количество.

Метод №2 – лекарство срещу старост

Ефективността на генетичните методи показва, че удължаването на живота е възможно и с помощта на фармацевтични препарати.

Метод №3 – клетъчна терапия

Прилагането на този метод е свързано с това, че стволовите клетки могат реално да способстват за подмладяването на организма.

Метод №4 – отглеждане и присаждане на органи

Теоретично от ембрионални клетки може да се отгледа всеки орган и това вече се прави, учените наскоро дори успяха да отгледат цяло сърце. А преди този пробив бяха вече отглеждани от стволови клетки пикочен мехур, матка и влагалище.

Вечна младост – 4 метода, с които старостта може да се излекува
4.5 (90.63%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 14:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи