До Великден остават броени дни, и вярващите, които в продължение на 48 дни строго са спазвали канона, се подготвят за угощение и връщане към обичайния начин на живот и хранене.

Не е толкова трудно 7 седмици да си налагаш хранителни ограничения.

Много по-трудно е да се излезе правилно от поста, без да се навреди на здравето.

Какви опасности очакват миряните с края на Великия пост и как през този период да се избягнат възможни проблеми със здравето?

С какво може да е опасно рязкото излизане от поста?

Седмицата след Великден се увеличава броя на хората, които търсят медицинска помощ.

Това е свързано на първо място с рязка промяна на хранителния режим, който за 7 седмици се е превърнал в обичаен за организма.

Дори силните физически и относително здравите хора могат да станат жертва на неправилно отговяване или излизане от Великия пост.

А какво да говорим за тези, които вече страдат от различни хронични заболявания, включително и от патологии на стомашно-чревния тракт?

Неправилното излизане от поста може да нанесе съкрушителна вреда на здравето. Първи страдат стомашно-чревният тракт и отделителните органи.

Чести последствия от неправилното отговяване са нарушения във функцията на панкреаса и на черния дроб, а също и обостряне на различни заболявания, протичащи в хронична форма.

Злоупотребата с мазна храна може да предизвика кожен обрив.

В някои случаи е възможно развитие на пристъп на остър панкреатит или холецистит, което може да изпрати човек от болничната трапеза директно на болничното легло.

Какви са основните опасности, които очакват човек в периода след края на поста?

Внезапно спиране на постната храна

Продължителното съблюдаване на поста изисква неправилно връщане към обичайния хранителен режим.

Според църковни служители постът не е временно хранително ограничение, а начин на живот.

Още повече, че спазването на поста не може да се разглежда като диета.

За 48 дни постно хранене организмът привиква към консумацията на нискокалорична немазна храна.

Също през този период намалява синтеза на ензими, които участват в разграждането на белтъците.

Съответно и връщането в ежедневното меню на месо, млечни продукти и яйца, които изобилстват на великденската трапеза, трябва да става постепенно.

Диетолозите препоръчват излизането от поста да стане в рамките на 1-2 седмици и новите храни да се въвеждат постепенно.

Колкото и силно да е изкушението да сложим край на поста на празничната трапеза, трябва да се въздържаме и да помислим за здравето си.

В този момент най-доброто решение за организма е растителната храна, богата на витамини и полезни микроелементи, млечнокисели продукти и такива, в които преобладават лесноусвояеми белтъци:

• Плодове и зеленчуци могат да се консумират сурови, а също и варени, приготвени на пара.

При хронични заболявания на стомашно-чревния тракт е най-добре да не се консумират печени зеленчуци и ястия, съдържащи голямо количество растително масло.

• В първите дни след приключване на поста от млечните продукти най-подходящо е киселото мляко.

След няколко дни вече могат да се консумират и сирене, прясно мляко, кашкавал.

• Не се препоръчва месо в първите дни на Великден.

Но ако все пак не можете да се въздържате препоръчителни са пилешко, телешко, най-добре приготвени на пара.

За облекчаване процеса на храносмилане е необходимо заедно с месото да се употребяват зеленчуци.