Видове имунитет

Мария
Написана от Мария май 14, 2015 10:13

Видове имунитет

Акценти:

  • Имунитет - изкуствен
  • Имунитет - наследствен
  • Локален имунитет - същност

Свързани:

Многообразието от системи за защита на организма позволяват човек да остане незасегнат от действието на инфекциозни агенти. Различава се естествен и изкуствен имунитет като всеки от тези 2 вида може да бъде както активен, така и пасивен.

Естествен имунитет

Активният естествен имунитет се подразделя на видов, наследствен и придобит по време на заболяване.

Видов имунитет се нарича невъзприемчивостта, обусловена от вродени биологични особености, присъщи на определен вид животни или на човека. Това е един от признаците на дадения биологичен вид, предаващи се по наследство наред с другите генетични признаци.

Така например човек не може да се разболее от кучешка, жабите са невъзприемчиви към тетанус, а мишките към дифтерия.

Наследствен /вроден, неспецифичен, конституционен/ имунитет – предава се на организма с генетичния материал на неговите предци. Той е обусловен от физиологични, анатомични, клетъчни или молекулни особености.

Обикновено този вид имунитет няма строга специфичност към антигените и не притежава памет за първичния контакт с чужда агент. Така например, доказано е, че някои хора имат вроден имунитет срещу туберкулоза и СПИН.

Придобит имунитет – формира се през целия живот на човека и не се предава по наследство. Имунитет по време на заболяване се формира, в случай че организмът сам образува антитела срещу някакъв антиген и съхранява информация /памет/ за структурата на този антиген.

В зависимост от свойствата на причинителя и състоянието на имунната система невъзприемчивостта може да бъде пожизнена /например, след прекарана дребна шарка/, дълготрайна – след боледуване от коремен тиф или сравнително краткотрайна – след прекаран грип.

Пасивният естествен имунитет възниква, тъй като антителата се предават от майката на плода чрез плацентата или на кърмачето с майчиното мляко.

По този начин се обезпечава устойчивостта на новороденото към много от патогенните микроорганизми за определен срок. На 3-месечна възраст майчиният имунитет в организма на детето започва да отслабва.

Изкуствен имунитет

Активният изкуствен имунитет се придобива в резултат на ваксинация – въвеждането на отслабени или убити микроорганизма или на техните антигени. В този случай организмът активно участва във формирането на невъзприемчивостта, образувайки собствени антитела.

Пасивният изкуствен имунитет възниква след въвеждането на терапевтичен серум, съдържащ антитела, образувани в организма на съответния донор. В такива ситуации имунната система реагира пасивно, не участвайки в своевременното формиране на съответен имунен отговор.

Този метод на имунизация се прилага, когато болестта вече е започнала да се развива.

Пасивно придобитият имунитет започва да изпълнява функцията си много бързо, буквално няколко часа след въвеждането на серума, но се съхранява кратко време, обикновено 3-4 седмици. Поради това, ако същото заболявания отново засегне човека, се изисква повторна ваксинация.

Установено е, че кърменето повишава имунитета и подобрява интелектуалните способности на децата. Поради това е много важно бебетата да бъдат кърмени, макар и само през първите месеци от техния живот.

Локален имунитет

Постъпването в организма на антиген през дихателните пътища, храносмилателния тракт и през другите лигавици нерядко обуславя развитието на изразена локална имунна реакция.

В този случай може да се говори за локален /местен/ имунитет – комплекс от защитни вещества, сформирали се в процеса на еволюционното развитие и обезпечаващи защитата на повърхностите на организма, намиращи се в постоянен непосредствен контакт с външната среда.

Локалният имунитет в много случаи е способен без съществено ангажиране на общия да осигури предпазването на вътрешната среда на организма от чужди агенти, неутрализирайки ги на ниво „входна врата“.

Видове имунитет
4.5 (89.75%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 14, 2015 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи