Винен оцет се получава от грозде, затова притежава множество целебни свойства, които са присъщи на гроздето.

В миналото този продукт е използван основно за лечение на различни заболявания.

Сега се използва главно с кулинарна цел.

Виненият оцет е не само полезен за здравето, но помага и за отслабване.

Отслабване с полезен продукт

Виненият оцет съдържа много ценни вещества.

Това са витамин С и А, органични киселини, микроелементи – фосфор, флуор, калций, желязо, калий, магнезий, алдехиди, флавоноиди и други елементи.

Оцетът се прави от натурална суровина, дълго престоява в дъбови бъчви и след това се разлива в стъклени съдове.

Съществуват няколко вида оцет:

• Червен

Произвежда се от червено вино, подходящ е за приготвяне на сосове и за добавяне към салати.

• Бял

От бяло вино, има сладникав и мек вкус.

• Балсамов

По-сложен продукт, подходящ за подправка към готови ястия.

• Шери

Прави се от херес, има по-наситен вкус от другите видове, може да се добавя в местните ястия и дори в супи.

• Шампански

Подобен е на белия, но има по различен вкус.

Виненият оцет спомага за подобряване на храносмилането, за забавяне на процесите на стареене, пречиства артериите, благотворно въздейства на бъбреците и на пикочния мехур.

В този продукт се съдържа ресвеатрол, вещество, което понижава риска от развитие на тумори и намалява възпалението.

Благотворно въздейства и на нервната система, стимулира сърдечната функция, унищожава патогенните микроби.

Виненият оцет помага и за понижаване на нивата на холестерола и на кръвното налягане, помага при хронична умора, нормализира работата на пикочно-половата система.

Оцетът е полезен за отслабване, защото подобрява храносмилането.

Освен това е много добър заместител на майонези и други мазни сосове, с които се подправят салатите.

А това е много важно за отслабващите, тъй като калоричността на ястията ще намалее в пъти.

Противопоказание за употреба на продукта е гастрит, гастродуоденит и стомашна язва.

В останалите случаи оцетът може да се употребява умерено, тогава няма да създава здравословни проблеми.

Диети с използване на винен оцет

Съществува кратка диета, която предполага употреба на салати с винен оцет.

На ден е необходимо да се изяждат по 2 порции от всяка зеленчукова салата, която е подправена с оцет.

Освен това е необходимо да се ядат плодове, зеленчуци, бобови, млечни, зеленолистни зеленчуци.

Допуска се пиенето на сокове и зелен чай.

Ето примерно меню на диетата:

• Сутрин – кисело мляко, ябълка и зърнена каша;
• Междинно хранене – плодове;
• Обяд – супа, зеленчуци на пара и салати;
• Следобед – извара;
• Вечеря – рагу с фасул и салата;
• Преди лягане – кисело мляко;

Диета се спазва 5-7 дни не повече.

По време на спазването на хранителния режим трябва да следите как се чувствате, ако възникнат проблеми с храносмилателната система, прекратете я веднага.

Може да се използва балсамов оцет за приготвяне на сос, който помага за ускоряване на веществата.

За неговото приготвяне трябва да се смесят 5 супени лъжици оцет със супена лъжица оцет, скилидка чесън и листа босилек, добавя се малко вода и зехтин.

При подобна диета може да се яде всичко, в рамките на разумното.

Допустими са и бонбони, но в малки количества и не всеки ден. Този хранителен режим може да се спазва за дълъг период от време.