Вирусът Зика – може и да не причинява микроенцефалия

Мария
Написана от Мария септември 18, 2016 22:45

Вирусът Зика – може и да не причинява микроенцефалия

Акценти:

  • Микроцефалия - нарушение
  • Дебат - диагноза
  • Аномалии - мозъчни

Свързани:

Вирусът Зика по време на бременност причинява микроцефалия и трябва да се добави към списъка на известните вродени инфекции като токсоплазмоза и рубеола.

Въпреки това остават много въпроси, и не на последно място ролята на предишната инфекция с денга и трудностите при откриване на микроцефалия.

Новото проучване обхваща всички бебета, родени с микроцефалия в 8 държавни болници в Пернамбуко, Бразилия, между 15.01.2016 и 2.05.2016.

За всяко бебе, родено с микроенцефалия, учените правят 2 контроли със следващите 2 бебета, родени без това състояние.

Изследователите също така направили сравнение между здравите бебета и тези, родени с микроцефалия, в зависимост от местожителството на майката и терминът на бременността.

Бебетата били тествани за вируса Зика и за наличие на антитела към него. Техните майки били тествани за Зика и Денга вируси.

Снети били и мерките на главата на всички бебета с микроцефалия, и също им било направено сканиране на мозъка.
Резултатите показват, че 80% – 24 от 30, от майките на бебетата с микроцефалия имали Зика инфекция. Това се равнява на 64% – 39 от 61, от тези на здравите бебета.

Високото съотношение на майките с положителен тест за други инфекции, като денга, вид херпес, наречен цитомегаловирус, рубеола и токсоплазмоза.

Въпреки това учените отбелязват, че няма значима разлика между майките на бебетата с микроенцефалия и тези на здравите бебета.

От 32 бебета с по-малки от нормалното размери на главата, 41% – 13 бебета, са с положителен тест за вируса за Зика, докато нито едно от бебетата в контролната група нямали Зика.

Скенерът на мозъка показал, че не всички бебета с това заболяване имали мозъчни аномалии – от 27 новородени, на които бил направен скенер, само 7 показали наличие на мозъчни аномалии. Факт, който изследователите установили.

Въпросите остават – каква е ролята на денгата

Изследователите призовават да се изчакат пълните резултати от всички 600 случаи и контролните групи, преди да се използват тези данни, за да се определи риска и връзката с други фактори.

Те отбелязват, че предварителните резултати надценяват силата на връзката – в случая между инфекцията с вируса Зика и раждането на детето с по-малък размер на черепа, предпоставка за нарушено развитие на мозъка.

Много въпроси остават – например, докато само надежден да се провери наличие на Зика вирус или антитела при новородени е да се изследва кръвта и гръбначната течност, не е ясно колко надеждно може да бъде определянето началото на Зика инфекцията през бременността.

Може ли това да обяснява защо 59% – 19 случая, от бебетата с микроцефалия са с отрицателен тест за Зика?

Друг важен въпрос е защо се заобикаля предишна денга инфекция?

В коментар на публикуваните резултати, д-р Патриция Бразил от бразилска фондация и Карин Нилсън-Сайнъс, професор в департамента по педиатрия в Калифорнийския университет, обръщат внимание на това как авторите призовават за спешна необходимост от единен диагностичен подход за микроцефалия, което състояние към момента е недобре дефинирано.

Непропорционална и пропорционална форма на микроцефалия

Съществува доста сериозен дебат не само в Бразилия, но и по света, как трябва да се диагностицира микроцефалия. Един от основните проблеми е разликата между непропорционална и пропорционална микроцефалия.

Бебетата могат да бъдат с поставена такава диагноза, ако наистина главата им е по-малка от размерите за тяхната гестационна възраст, и трябва ли да се поставя ако самото бебе е по-малко като размер.

Вирусът Зика – може и да не причинява микроенцефалия
4.5 (90.91%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 18, 2016 22:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи