Вирусен менингит

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2015 11:39

Вирусен менингит

Акценти:

  • Вирусен менингит
  • Симптоми
  • Причини
  • Етиотропно лечение

Свързани:

Вирусният менингит представлява възпаление на серозните мембрани на главния и по-рядко на гръбначния мозък, предизвикано от инфекция с вирусен произход. Сред различните видове менингит вирусният протича относително благоприятно.

Боледуват по-често деца и по-рядко хора в зряла възраст. Обикновено се регистрират единични случаи на заболяването, но са възможни и епидемични взривове.

Заразяването се осъществява чрез въздуха, тоест по-въздушно-капков път и чрез замърсени хранителни продукти и вода, тоест по фекално-орален път.

Какви са причините?

Заболяването може да се развие първично като самостоятелно, така и вторично като усложнение от прекарана инфекция.
Най-честият етиологичен фактор за вирусните менингити е ентеровирусната инфекция, първично засягаща лигавиците на тънкото и дебелото черво.

Също причинители могат да бъдат Коксаки вируси, а също и вирусът на Епщайн-Бар. Много рядко менингит може да предизвика херпесният вирус, заушката, цитомегаловирус, аденовирус и редица други вирусни инфекции.

Заболяването се развива по-често през летните месеци, което е свързано със сезонността на ентеровирусните инфекции.

Какви са симптомите?

Вирусният менингит се проявява след 2-10 дни инкубационен период.

Клиничните му изяви са разнообразни:

• Обикновено, началото на заболяването е остро – температурата на тялото се покачва до около 40 градуса по Целзий.

• Развива се главоболие, на болните им гадене и повръщат многократно;

• Изразената обща слабост се съпровожда със сънливост, понякога болните са зашеметени. При по-тежките случаи се наблюдава объркване и понякога се стига и до загуба на съзнание.

• Възможно е да възникне и миалгия – болки в мускулите на тялото;

• Често заболяването се съпровожда с храносмилателни разстройства, подобни на тези при гастроентерит – коремни спазми, редки изпражнения. Апетит отсъства. Кожата на лицето и шията се зачервяват и са горещи при палпация. Очите също почервеняват.

• При преглед на устната кухина се установява почервеняване на стените на фаринкса, сводовете на небцето, лигавицата на мекото небце и на сливиците.

• При наличие на усещане, че тилните, шийните и подчелюстните лимфни възли могат да бъдат увеличени, най-често причинителят на вирусния менингит се оказва вирусът на епидемичния паротит.

• Менингеалните симптоми /признаците, позволяващи да се постави диагноза менингит/ се проявяват с болки във врата и по целия гръбначен стълб, скованост на вратните мускули, изразяваща се в невъзможност за навеждане на главата напред.

Често се развиват и симптоми на Керниг – неспособност за разгъване на краката в колената и на Брудзински. След около седмица менингеалните симптоми регресират и температурата на тялото се нормализира.

Въпреки това чувството за умора и главоболието отзвучават в рамките на 2 седмици.

• При малките деца, особено при новородените менингитът може да се съчетае с възпаление на сърдечният мускул, тоест миокардит.

• Често възникват и катарални прояви – ринит, фарингит и ларингит.

Лечение на вирусен менингит

Серозният менингит, тоест възпалението на мембраните, в този случай, дължащо се на вируси, за хората в зряла възраст не представлява опасност.

На хоспитализация подлежат децата, бременните, хората в напреднала възраст и пациентите с имунодефицит, тоест при тези групи от хора, при които заболяването може да протече със сериозни усложнения и дори да доведе до фатален изход.

За подсилването на имунитета в по-тежките случаи се прилагат вътрешно имуноглобулини.

Етиотропното лечение на вирусния менингит, преди всичко, е насочено към овладяването на симптомите, тъй като специфични противовирусни препарати и до днес не са разработени.

Въпреки това ако заболяването е причинено от адено- или ентеровируси се назначават вътрешно препарати производни на рибавирина.

Вирусен менингит
4.5 (90%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2015 11:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи