Висока температура при дете – без други симптоми

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2015 22:25

Висока температура при дете – без други симптоми

Акценти:

  • Повишена температура - деца
  • Ваксини - поставяне
  • Зъби - прорязване

Свързани:

Живачният стълб на термометъра под мишницата на детето далеч надхвърля 37 градуса, но то не показва никакви други признаци на заболяване – нито хрема, нито кашлица, нито болки в корема. Какво да правят в тази ситуация родителите?

Да се разбере, че у детето температурата се е повишила, е възможно и без термометър – то става вяло, отказва да се храни и се прозява. Или друг вариант – много е активен, целият е червен, капризничи, по никакъв начин вниманието му не може да бъде задържано, и очите му горят със сух блясък. Същевременно всичко това може да се случва без всякакви други видими причини.

Тъй като острите респираторни заболявания или друг възпалителен процес – не е единственият повод стълбът на термометъра да се покачи над нормата. Има и други причини – възраст, състояние на околната среда, времето от денонощието и други обстоятелства.

1. Вариант на нормата

Когато температурата е повишена с няколко десети от градуса, то това може да бъде вариант на нормата, особено ако става дума за бебета.

Докато системите и органите, включително и тези, които участват в механизмите на терморегулация, се учат да работят на нов режим, нормални показатели на телесната температура се смятат 36.3-37.2 градуса, ако се измерва подмишницата, 37-38% – в правото черво, 36.5-37.5 – в устата.

Да се разбере, какви показатели се смятат нормални за детето, а кои – не, е възможно едва, след като то навърши 1-2 години, а понякога и по-късно. До тази възраст организмът на бебето функционира нестабилно, затова се налага родителите да се ориентират по общоприетите препоръки.

Могат да опитат да си изяснят ситуацията, като в продължение на седмица по едно и също и време при сходни обстоятелства – например, веднага след събуждане, когато малкото дете е спокойно и още не е започнало активно да се движи – в противен случай показателите на термометъра ще се повишат.

Имайте предвид, че по време на бодърстване и на кърмене стойностите винаги са по-високи, отколкото по време на сън. Имало е и случаи, когато прекомерната активност на детето температурата му може да се покачи до 38.5 градуса, а когато заспи да падне до нормалната – което не би се случило, ако бебето действително беше болно.

Времето от денонощието също има значение – сутрин телесната температура винаги е по-ниска, а привечер винаги се покачва с поне 0.5 градуса. Температурата в детската стая и на дрехите на детето по време на контролните измервания също трябва да бъде еднаква.

2. Прорязване на зъбите

Прорязването на първите зъби и тяхната смяна с постоянни отнема 7-8 дни. Преди да се подуе венеца, млечният зъб започва да се издига или се появяват някакви други признаци на процеса, които обикновено отминават за 3-5 дни.

И не е изключено първият симптом на започващите промени да е повишената температура. Стойността ѝ може да достигне до 38 градуса по Целзий, но не и до 39 и повече.

3. След поставяне на ваксина

Това може да се случи след всяка имунизация, но след поставянето на ваксина срещу полиомиелит, грип и срещу дифтерия, коклюш и тетанус се случва при 90% от децата. Тази реакция се нарича пирогенна и се развива при изкуствено въвеждане в организма на чужди тела.

Висока температура при дете – без други симптоми
4.5 (90.49%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2015 22:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи