Витамин Е – новото оръжие срещу остеопорозата?

Мария
Написана от Мария ноември 7, 2014 15:33

Витамин Е – новото оръжие срещу остеопорозата?

Акценти:

  • До каква възраст плавно се увеличава костната плътност?
  • При наличие на какви свързани с остеопорозата заболявания витамин Е е най-ефективен?
  • Изследвано ли е как приемът на токоферол под формата на хранителна добавка въздейства върху риска от остеопороза?

Свързани:

Остеопорозата е заболяване с глобално значение за системите на здравеопазване, тъй като от него, според данните на СЗО, страдат над 200 млн. души по целия свят.

Остеопорозата е сложно заболяване, за чието развитие са идентифицирани голям брой рискови фактори в околната среда, за които е установено, че си взаимодействат помежду си.

То често се свързва с процеса на стареене, но също е възможно да бъде симптом на други заболявания като имунни или хормонални смущения.

А може да бъде причинено и от някои лекарства, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Хранителният недоимък също е от съществено значение, като основният фактор за развитие на остеопорозата е дефицитът на калций и витамин D в тялото.

Освен калцият

Но сега според испански учени трябва да се има предвид и недостигът на витамин Е. В проведено наскоро проучване изследователите помолили 232 жени да попълнят анкета.

Въпросите се отнасяли за начинът на хранене, а също така участничките трябвало да дадат кръв за изследване за нива на витамин Е, а след това били извършени тестове за минералната плътност на костите.

Испанските учени измерили нивата на витамин Е, като направили оценка на съотношението му с нивата на липидите в кръвта, тъй като усвояването на токоферола е свързано с количеството на кръвните липиди.

От 232 жени, 77 били с остеопороза, 43 с нормална костна плътност, а при 112 от тях била открита остеопения – състояние, предшестващо остеопорозата.

Учените установили, че при жените с остеопороза съотношението на витамин Е към липидите било с 16.67% по-ниско, отколкото при жените с нормална минерална костна плътност.

За жените с най-високи нива на витамин Е спрямо липидите съществува 32% по-нисък риск от развитие на остеопороза в сравнение с тези с най-ниските нива на токоферола спрямо мазнините в кръвта.

Какво количество витамин Е се смята за полезно за профилактика срещу остеопороза?

Резултатите от проведеното от испанските учени изследване са в съответствие с предишни епидимиологични проучвания, при които се установи, че ниските нива на витамин Е са свързани с остеопороза.

Но учените не са изследвали въздействието на хранителните добавки, съдържащи витамин Е, върху риска от остеопороза.

Какви дози витамин Е спомагат за предпазване на костите от увреждане не е известно.

Но учените посочват, че клиничните проучвания и изследванията върху животни са показали, че токоферолът предпазва костите и дори предполагат, че е полезен за обръщането на костните увреждания, причинени от никотина.

Други данни показват, че витамин Е е най-ефективен, когато остеопорозата е резултат от възпалителни заболявания като анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус.

Изтъняване на костите

При повечето хора костите преустановяват растежа си на дължина между 16 и 18-годишна възраст, но костната продължава да се увеличава бавно до около средата на 3-тото десетилетие от живота на човека.

От този момент при спазване на добър хранителен режим и здравословният начин на живот, балансът между разрушаването и изграждането на костите остава относително стабилен.

Въпреки това, рискът от загуба на костна маса и следователно намаляване на костната плътност се увеличава с напредването на възрастта, особено при жените след менопауза.

Остеопорозата повишава риска от фрактури на костите на китките, бедрата и на гръбнака.

Макар че изследвания върху хора не са провеждани, авторите на гореописаното проучване заключават, че витамин Е спомага за увеличаването на минералната плътност на костите при здрави жени в менопауза.

Витамин Е – новото оръжие срещу остеопорозата?
4.4 (88.57%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 7, 2014 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи