Влияят ли тези пет фактора върху пола на бебето?

Калина
Написана от Калина април 6, 2015 11:30

Влияят ли тези пет фактора върху пола на бебето?

Акценти:

  • Как се определя полът на бебетата?
  • Кои фактори влияят върху пола на бебетата?
  • Можем ли да планираме зачеването на момче или момиче?

Свързани:

В световен мащаб статистиката за новородените е, че на всеки 107 момичета, се раждат 100 момчета.

Пропорцията е почти равна. Как става така? Има ли фактори, които се отразяват върху пола на бебето?

Според Фиона Матюс, програмен директор в сферата на биотехнологиите и поведението на животните в университета на Ексетър, Обединеното кралство, назовава няколко изненадващи фактора, които могат да повлияят върху пола на бебето.

Ин-витро оплождане

Според проучване, проведено през 2010 г. от университета в Нов Южен Уелс, Австралия, полът на бебета, заченати чрез ин-витро, може да зависи от използвания метод за асистиране на репродукцията.

Изследователите установили, че процентът на мъжките бебета е намалял до около 49%, когато двойките избрали интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (когато сперматозоидите се инжектират директно в яйцеклетката).

Диетата на мама

Проучване, публикувано през 2008 г. в списание „Proceedings of the Royal Society B“, в което се твърди, че жените, консумиращи повече калории, зърнени храни за закуска и богати на калий храни по време на бременността си, са предразположени към раждане на момчета.

На следващата година, обаче, американските учени публикуват статия опровержение в същото списание, като посочват, че констатациите на предишното проучване са неоснователни и съветват читателите да игнорират подобен тип твърдения.

„Мисля, че най-важното нещо е всички жени да се хранят здравословно“, казва Матюс, водещ автор на проучването. Ако една жена е с поднормено тегло и желае да яде малко повече, за да подобри шансовете си за момченце, като едновременно подобрява общото си здраве – не виждам нищо лошо в това.“

Но да се ограничават калории в опит да се роди момиче, може да доведе до сериозна опасност за здравето на майката и бебето.

Семейната история

Хората често се опитват да отгатнат пола на бебето като броят момчетата и момичетата в семейството или братята и сестрите на всеки родител.

Изумени останали роднините и приятелите на британска двойка, която наскоро приветства първата си дъщеря, а семейството на бащата, в продължение на четири поколения повече от 100 години, се радвало само на синове. Предварителното определяне на пола чрез метода на наследственост не е достоверен.
Според Майкъл Чапман, „някои семейства могат да имат генетична предразположеност“, въпреки че не са публикувани изследвания, които да подкрепят тезата, но според Матюс, „наличните данни показват, че това е просто съвпадение.“

Време на зачеването

„Има доказателства, че сексуален контакт по-близо до овулацията увеличава шансовете да се роди момче“, казва Чапман. „Смята се, че причината се дължи на сперматозоидите. Според изследванията, сперматозоидите, носители на Y-хромозоми, се движат по-бързо, но не живеят дълго време, колкото женските X-хромозоми.“

Тази теория обаче също е много оспорвана. Проучване от 1995 г., публикувано в списание „The New England Journal of Medicine”, не доказва, че времето на половия акт е от значение за определяне на пола.

Високите нива на стрес

През 2013 г. проучване на гръцките експерти установява, че в две години, след голямото земетресение на Закинтос, процентът на раждаемост значително намалява. Изследователите предполагат, че по-крехката Y-хромозома на сперматозоидите не оцелява в периоди, в които процентът на психологически стрес е прекалено висок.

Предполага се, че стресът влияе и на на хормоналните нива в тялото на майката, от което се определя гостоприемността към специфичната хромозома.

Влияят ли тези пет фактора върху пола на бебето?
4.5 (90.53%) 38 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 6, 2015 11:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи