Влияят ли цветовете на поведението ни

Калина
Написана от Калина април 20, 2015 09:14

Влияят ли цветовете на поведението ни

Акценти:

  • Как влияе на психиката ни червеният цвят?
  • Защо в някои затвори има розови клетки?
  • По еднакъв начин ли възприемаме цветовете?

Свързани:

Известно е, че червеният цвят разпалва страстите, а синият и зеленият могат да ни накарат да се почувстваме спокойни.

Според проведените изследвания до момента, истината за влиянието на цветовете върху усещането ни е съвсем различна, а според много хора не съществува подобна зависимост.

Много малко от нас се замислят за ефекта, който предизвикват различните цветове в съзнанието ни. Например болничните заведения, боядисани в бяло, създават усещане за чистота и стерилност.

Когато става дума за научни изследвания, резултатите са противоречиви, понякога диаметрално противоположни и на моменти са много оспорвани от изследователите. Някои проучвания са установили, че хората се справят по-добре с познавателни задачи, когато се сблъскат с червен цвят, а други показват обратното.

След толкова много различни резултати свързани с една и съща тема – цветоусещането, през 2009 г. изследователите от Университета на Британска Колумбия се опитват изяснят ситуацията. Те провеждат изследване, в което участниците са поставени пред компютърни екрани, оцветени в синьо, червено или „неутрален цвят“ и решават различни задачи.

Хората, поставени зад червения екран, се справят по-добре на тестовете за памет и четене, които изискват повече внимание към детайлите, а тези, пред които екранът е син, се отличават с добра изява в творческите задачи.

Авторите предполагат, че червеният цвят сигнализира „опасност“ и затова участниците са по-внимателни, докато синьото предизвиква обратен ефект, което насърчава доброволците да мислят по-свободно и води до повече креативност.

За да проверят тази идея, изследователите поставят доброволците пред задачи с решаване на анаграми от различни думи. Но резултатите се оспорват, докато друг екип не провежда същия тест през 2014 г., когато ефектът от цветовете изчезва. В първият тест са взели участие 69 доброволци, а във вторият – 263.

Изучаването на ефекта от цветовете е много по-труден, отколкото изглежда – или може би просто няма смисъла, които ние очакваме. Някои от затворите в САЩ, Швейцария, Германия, Полша, Австрия и Обединеното кралство рисуват клетките в определен нюанс на розовото. В Швейцария 20% от затворите и полицейските участъци имат поне една розова клетка, защото се смята, че това успокоява затворниците.

През 2014 г. екипът на Геншоу отговарящ за сигурността на затворите в Швейцария, преразглежда тази хипотеза. Тяхното проучване е далеч по-добре проектирано от изследванията проведени преди 30 години.

Затворниците са изолирани, заради нарушаване на правилника в клетки, боядисани с розови или сиви стени и бял таван. Служителите в затвора са обучени да преценяват нивото на агресия, за да оценят поведението на затворниците, но резултатите са разочароващи. След престой от три дни в двете клетки, не се наблюдава понижена агресивност на затворниците, т.е. цветът не оказва никакво влияние.

Авторите на изследването признават, че при по-мащабно проучване не са открили разлики в поведението на затворниците и властите трябва да преосмислят дали тези мерки не са излишни.

Учените не могат да установят дали цветовете влияят еднакво на подсъзнанието при всички хора. Възможно е да имат ефект, но и до днес това твърдение не може да се докаже еднозначно. Затова се приема, че възприятието на цветовете зависи изцяло от индивидуалното ни усещане.

 

Влияят ли цветовете на поведението ни
4.5 (90%) 22 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 20, 2015 09:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи