Внимание ботулизъм – как да не се отровите с домашни консерви

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 01:16

Внимание ботулизъм – как да не се отровите с домашни консерви

Акценти:

  • Съблюдаване на чистота
  • Приготвяне на компоти - правила
  • Ботуизъм - противоотровен серум

Свързани:

За съжаление, най-голямата опасност, която заплашва любителите на домашни заготовки, рискът от заразяване с ботулизъм.

От къде произхожда?

Определя се като отравяне, настъпващо при употреба на храна, съдържаща токсинът от бактериите Clostridium botulinum. В природата ботулиниумите са широко разпространени и се срещат в почвата, във водоемите, в червата на риби и животни.

Попадайки в хранителните продукти, този вид бактерия се размножава и отделя токсин, който е една от най-силните от известните микробни отрови.

Сама по себе си бактерията е безопасна, страшна е само отровата, която тя образува. И идеална среда за поява на токсина се явяват херметично затворените буркани, отровата се отделя само в анаеробни условия, тоест без достъп до въздух.

Солта и киселините препятстват отделянето на токсина, но наличието на оцет и сол във вашите консерви не може на 100% да гарантира тяхната безопасност за човешкото здраве.

Често токсинът в буркана изобщо не са проявява – външният вид на съдържанието му не е променен, вкусът и миризмата са обикновени, приятни, капакът обикновено не е надут.

Единственият начин за справяне с опасната бактерия е стерилизация на запечатаните буркани с тяхното съдържание при температура над 120 градуса.

Най-често причина за отравяне стават херметично затворените консерви с гъби и зеленчуци – очистването на гъбите и зеленчуците от частиците почва е трудно, затова бактерията лесно може да проникне във вашите заготовки.

За напълно безопасни могат да се считат само солените и маринованите зеленчуци, за които не са необходими херметични капачки и стерилизация впоследствие. Това се дължи на факта, че захарта повишава температурата на кипене, а това означава, че на сиропа той е повече от 100 градуса, затова бактерията, отделяща опасния токсин, загива.

Първите симптоми на ботулизма са гадене, повръщане, болка в корема, диария. След това се развиват зрителни нарушения, сухота в устата мускулна слабост. Главата започва да увисва, болните са принудени да я поддържат с ръце. Дишането става повърхностно, едва забележимо.

При ранно въвеждане противоботулинен серум прогнозата е благоприятна. Без неговото използване леталността може да достигне 30-60%. Смъртта обикновено настъпва от парализа на дихателната мускулатура и впоследствие дихателна недостатъчност.

Съвременното лечение на заболяването понижава процентът на случаите с летален изход до под 10%.

Как да се предпазите?

1. Съблюдавайте чистота при приготвянето на домашни консерви. Не пренебрегвайте стерилизацията на капачките и на бурканите, внимателно изпирайте и изглаждайте кухненските хавлии.

2. Не си струва да приготвяне херметични консерви от лишени от естествена киселина зеленчуци – краставици, тиквички, патладжани. За тях има по-безопасни методи за приготвяне на зимнина – осоляване, мариноване в нехерметизиращ се съд, за гъбите – сушенето.

3. Ако приготвяте компоти от ябълки, круши, сливи или кайсии – падналите плодове често биват събирани от земята, стерилизация е необходима не само на бурканите и капачките, но и на тяхното съдържимо.

За тази цел поставете пълните с буркани в тенджера със вряща вода, сложете капачките, но без да ги затваряте и ги задръжте на огъня в продължение на 20 минути.

По този начин температурата навсякъде в бурканите и в тяхното съдържание – съответно плодовете, ще надмине повече от 120 градуса и в резултат опасната бактерия ще загине и вероятността от развитие на ботулизъм за вас и вашето семейство ще бъде предотвратена.

Внимание ботулизъм – как да не се отровите с домашни консерви
4.5 (90.94%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 01:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи