Оцетът се радва на популярност сред феновете на алтернативната медицина.

По техни думи оцетът лекува всичко на света: почиства кръвоносните съдове, понижава нивата на кръвната захар, заздравява раните, изгаря мазнините и дори унищожава ракови клетки.

Какво е това оцет и възможно ли е да бъде наистина полезен за организма?

Какво е това оцет?

Оцет – това е течност, в която се съдържа минимум 3% оцетна киселина.

Произвежда се чрез дестилация на нехранителна суровина – дървени стърготини, нефт, газ.

Получената киселина внимателно се очиства и в резултат се получава оцетна есенция с концентрация на оцетна киселина 70-80%.

Натуралният оцет е продукт на активността на оцетнокиселите бактерии – Acetobacter aceti, които от етилов спирт правят оцетна киселина.

За получаване на натурален оцет се използват различни сокове, които предварително трябва да ферментират.

Този процес се осигурява от дрождите, които активно преработват захар и произвеждат етанол.

В резултат полученият оцет ще е аромат, който включва не само класически на оцетна киселина, но също и на различни органични съединения – ябълков, лимонен и др., алдехиди, и т.н.

В зависимост от това каква суровина се е използвала за получаване на натурален оцет се говори за различни негови видове:

• Ябълков и други плодови оцети: от ябълки и други съответстващи плодове;
• Винен – от грозде;

• Балсамов – получава се от винен чрез многогодишно съхранение в бъчви от различни дървесни видове;
• Суроватъчен – от ферментирала млечна суроватка;

Есенция и натурален оцет

Важен момент – при производство на оцет от хранителни продукти – ябълки, грозде, суроватки и т.н., се получава натурален оцет с концентрация не повече от 6%, рядко 9%.

Икономически не е изгодно да се повишава концентрацията на киселини в получения продукт, и никой не се занимава с това.

И затова оцетната есенция с нейната 70-80% концентрация е чисто синтетичен продукт, никакви ябълки и вино, а само нефт или дървесни стърготини.

При покупка на оцет трябва внимателно да четем етикета.

Възможно е да се окаже, че ябълковият оцет всъщност представлява разредена синтетична оцетна киселина с ароматизатори.

Какви заболявания и състояния лекуват с оцет?

Разбираемо е, че есенция не трябва да се пие, на кожата също не трябва да се нанася, но разреденият оцет е едно от популярните средства на алтернативната медицина.

Относително евтин, особено ако е от дървесни стърготини, достъпен с незабравим аромат.

Какво още ни трябва, за да започнем да се лекуваме с това забележително вещество?

Оцетът буквално твори чудеса.

Понижава нивата на кръвната захар, и уж лекува диабет, отстранява шлаки и токсини, предпазва от рак. Облекчава състоянието при ГЕРБ и разбира се, помага за отслабване.

Но ако анализираме научните доказателства на тази тема, се оказва, че целебната сила на разредената оцетна киселина изобщо не е доказана.

Засега няма достоверни потвърждения на ефективността на оцета във всички изброени случаи.

Оцет и рискове за здравето

• За хората, страдащи от алергии към ябълков сайдер, оцетът е противопоказен;
• Оцетната киселина разрушава зъбния емайл;

Ако все пак се решим да пием оцет, то по-добре да го правим през сламка.

• При продължителен прием на оцет е възможно увреждане на лигавицата на устната кухина и на хранопровода

Не трябва да пият оцет хората с вече съществуващи язви и други увреждания на тъканите на стомашно-чревния тракт.

• На гладно оцет също не трябва да се пие, това се последва от увреждане на лигавицата на стомаха;