Водороден пероксид – какво може и какво НЕ може кислородната вода

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 13:01

Водороден пероксид – какво може и какво НЕ може кислородната вода

Акценти:

  • Водороден пероксид - съмнение
  • Кървене - спиране
  • Рани - промиване

Свързани:

Водороден пероксид е едно от най-популярните средства за оказване на първа помощ. Но човечеството изобщо да се спре на вече известни ефекти на кислородната вода.

Предлага се водородният пероксид да се използва за лечение на всичко на света – като рак, например, като се твърди, че дори за промиване на рани кислородната вода не е подходяща, поради своята безполезност. Какво може и какво не може кислородната вода?

Какво е това кислородна вода?

Може както да окислява, така и да възстановява. Но известност ѝ носи именно потресаващата способност към окисление. Това съединение се явява т.нар. активна форма на кислорода.

А това означава, че ако в клетките или тъканите е твърде много, се развива оксидативен /окислителен стрес/ – този, който се преборва с помощта на различни антиоксиданти.

В последните години учените все повече се съмняват в безусловната вреда на образуваните естествено от организма оксиданти като водородния пероксид.

Например, според данните на британски изследователи може да играе ключова роля в процесите на регулация на артериалното налягане.

Кислородната вода е достатъчно стабилна форма на активния кислород, която може да прониква през клетъчните мембрани и тъкани.

Растенията я използват за предаване на сигнали от едни тъкани към други – паракринна функция. Оказва се, че при животните кислородната вода, получавана в резултат на вътреклетъчни процеси може да прави нещо подобно.

В цитоплазмата на клетките участва в обмяната на веществата, регулация на ензима на фосфатазията и в транскрипцията на гените.

Макрофаги са клетки на имунната система на организма – произвеждат кислородна вода в отговор на атака на патогенни бактерии.

А в опитите с риби още през 2009-та година показвали, че водородният пероксид се образува при увреждане на тъканите.

В този случай освен антисептични свойства, кислородната вода е и сигнал за намиращите се наблизо левкоцити незабавно да „пристигнат“ на мястото на увреждането и да започнат „ремонтни дейности“.

Благодарение на своите окислителни свойства, кислородната вода се използва за обработка на повърхностни увреждания на кожата – рани, порязвания и напуквания.

Това е един от най-популярните антисептици, унищожаващи патогенните микроорганизми. Тези препарати се използват за обработка на рани, за да се предотврати натрупването на гной.

Водороден пероксид, ензими и здраве

Ключов момент във взаимодействието на кислородната с живите организми е наличието на 2 основни ензима.

• Каталаза

Този ензим умее да разлага кислородната вода на вода и молекулярен кислород. Неговата основната роля е защитата на организма от пероксидът, който се образува в резултат на действието на някои ензими от групата на оксидазите.

Съществува наследствено заболяване акаталазия, при което този ензим не се образува.

• Пероксидаза

Ензимът, който при взаимодействие с пероксида води до образуване на атомен кислород. Последният притежава разрушителна активност по отношение на попадналите му микроорганизми, също както и клетки и околни тъкани.

Това е една от причините, поради които се смята, че кислородната вода не способства за заздравяването на рани, тъй като уврежда тъканите.

Промиване на рани с кислородна вода

Нееднократно антисептичните и заздравяващи свойства на водородния пероксид са били подлагани на съмнение. Например, тяхното действие върху микроорганизмите е ограничено.

Но все пак помага за възстановяване на целостта на кожата, действа най-активно срещу бактериите, причиняващи тетанус, някои стрептококи и в частност пневмококи.

Способства и за спирането на кървенето от раната.

Водороден пероксид – какво може и какво НЕ може кислородната вода
4.6 (91.74%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 13:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи