Войната със захарта – на децата са нужни по-малко от 6 чаени лъжички дневно

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 18:28

Войната със захарта – на децата са нужни по-малко от 6 чаени лъжички дневно

Акценти:

  • Напитки - посладени
  • Диабет тип 2 - развитие
  • Захарин - ефект върху здравето

Свързани:

Сладкото на вкус, е горчиво за здравето, както е известно, проблемът с високия прием на захар се превърна в основен отвъд океана през последните години, и отчасти зарази и нас.

Макар че по-скоро въпрос за демонизиране – понижаването на физическата активност и заседналият начин на живот са основна причина за затлъстяването и свързаните с него заболявания, както в САЩ, така и у нас.

И тази убеденост накара Американската кардиологична асоциация, в опит за помогне за разрешаването на проблем, който може би не съществува, да издаде нови препоръки за прием на захар от деца и юноши.

Въз основа на нови научни изявления от Американската кардиологична асоциация децата и юношите трябва да намалят приемът на захари драстично, и се препоръчва децата от 2 до 18 години да приемат не повече от 100 килокалории захар допълнително дневно, което е еквивалент на 6 чаени лъжички.

Нещо повече, деца на възраст под 2 години не трябва да консумират каквито и да било добавени захари изобщо, според новите насоки.

Децата в ранна възраст не се нуждаят от прием на калории като по-големите деца и възрастни, така че допълнителните захари от храните и напитките не са им нужни.

Освен това те изтъкват, че вкусовите предпочитания се развиват в началото на живота, така ограничаването на приема на добавена захар преди навършване на 2-годишна възраст може да намали предпочитанието към нездравословни храни по-късно в живота.

Високият прием на захар се свързва със създаване на рискови фактори за болести на сърцето

Новите препоръки на АКА са по-лесни за следване, тъй като заложеният прием на захар е в зависимост от възрастта на децата и юношите, въз основа на тяхната възраст и калориен прием.

Целта на новите препоръки да са еднакви за всички деца на възраст от 2 до 18 години, за да е по-лесно за родителите, казва водещият автор д-р Мириам Вос, професор по педиатрия в университета Емори в Атланта, щата Джорджия.

За повечето деца, приемът на не повече от 6 чаени лъжички добавена захар на ден е едновременно здравословна, и постижима цел.

Д-р Вос и нейните колеги новите препоръки след провеждането на детайлен анализ на всички проучвания, които изследват как приемът на захари се отразява на здравето на децата.

Резултатите показват, че високият прием на добавени захари в периода на детството може да доведе до изграждането на нездравословни хранителни навици, и като резултат консумацията на по-малко здравословни храни, отбелязва д-р Вос.

Освен това рискът от развитие на здравословни проблеми се увеличава с консумацията на по-големи количества на добавена захар от децата.

Така се създават предпоставки за напълняване, и впоследствие се увеличава рискът от инсулинова резистентност, което пък увеличава вероятността от развитие на диабет тип 2.

Безалкохолните подсладени напитки остават основният източник на добавена захар

Авторите отбелязват, че най-много захари децата приемат от безалкохолните и енергийните напитки. Това може би не е изненадващо за никого, предвид че 1 чаша кока кола може да съдържа повече от 9 супени лъжици захар.

Децата не трябва да пият повече от 100 мл подсладена напитка седмично. Авторите отбелязват, че има твърде малко проучвания, които да изследват как некалоричните подсладители като аспартам, захарин и сукралоза,влияят на здравето на децата, и затова не трябва да се прекалява с тях.

Войната със захарта – на децата са нужни по-малко от 6 чаени лъжички дневно
4.6 (92%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 18:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи