Вредна ли е хлорираната вода

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 14:34

Вредна ли е хлорираната вода

Акценти:

  • Хлорирана вода - вредна
  • Концентрации - повишени
  • Предпазване - начини

Свързани:

Водата е източникът на живота на планетата Земя. Благодарение на нея живеят не само големите многоклетъчни организми, но и микроскопичните едноклетъчни, много от които са вредни за здравето на човека.

За профилактика на здравето на населението, водопроводната вода се обработва по различни начини. Най-разпространеният е хлорирането на водата. Но хлорът е опасно съединение! Как пък хлорирането на водата може да повлияе на нашето тяло?

Защо трябва водата да се хлорира?

Дори при използване на високотехнологични очистващи съоръжения, водата, която попада в домовете може да съдържа голямо количество патогенни бактерии.

Към тези микроби се отнасят причинителите на тих, холера, дизентерия и други опасни инфекции, толкова рядко срещащи се у нас и в развитите държави, благодарение на обеззаразяването на водата. Именно хлорирането е основен метод за профилактика на тези опасни заболявания.

Хлорирането на водата е едно от най-ефективните, и най-важното, евтини обеззаразяващи мероприятия. Различните модификации на този способ за унищожаване на микробите във водата се използват в повечето държави по света, включително и в САЩ, Испания и Великобритания.

Как хлорирането на водата влияе на човешкото здраве?

Въпреки своите положителни свойства като обеззаразяващ агент, хлорът е бил и си остава доста опасен за човека химичен елемент.

Прекомерното му количество във водопроводната вода може да стане причина за различни заболявания – нарушения на сърдечната функция, проблеми с бъбреците, нервната и храносмилателната система, а също и източник на възпалителни и алергични процеси от страна на кожата и лигавиците.

Провеждани са изследвания, доказващи, че хлорът играе немалка роля при образуването на тумори.
Така, например в Япония вече напълно са спрели употребата на хлорни съединения за обеззаразяване на водата.

Резултатите от това впечатляват – спирането на хлорирането с преминаване към други методи за очистване е довело до увеличаване на продължителността на живота на японците с 10 години, като започнали и 3 по-рядко да търсят медицинска помощ.

Как да се предпазим?

Макар и нормите за хлориране на водата в България да съответстват на тези, определени от СЗО, по-добре е да се избягва попадането на големи количества хлорни съединения в организма.

Намаляването на вредното въздействие на хлора може да се постигне чрез спиране на употребата на сурова водопроводна вода. Най-добре в домакинството да се използват специални филтри.

Лекарите препоръчват използването на филтрирана вода, дори и за миене на зъбите.
Варенето като способ за изчистване на водата от излишния хлор, е допустимо, но не е достатъчно ефективно.

Освен това повишаването на температурата може да предизвика химична реакция с образуване на вредни органични съединения на хлора.

Всичко това се отнася с пълна степен и за България, тъй като през януари тази година потребителска асоциация публикува изследване, което се базира на лабораторен анализ на вода, взета от чешми от различни български градове, като резултатите бяха доста тревожни.

В питейната вода на Пловдив бяха открити повишени нива на хлор и на нитрати.

Призивът на потребителската асоциация беше да се намали използването на хлор в питейната вода, тъй като се усилват процесите на корозия на вече и без това остарялата ВиК мрежа.

В района на столицата пък бяха открити близки до максимално допустимите нива на желязо, освен повишените концентрации на хлорни съединения.

Вредна ли е хлорираната вода
4.6 (91.43%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 14:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи