Вредни ли са млякото и млечните продукти

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 14:36

Вредни ли са млякото и млечните продукти

Акценти:

  • Полезно ли е прясното мляко?
  • Какво е галактоза?
  • Прясно мляко или млечни продукти да предпочетем?

Свързани:

Преди години много семейства специално водеха децата си през лятото на село, при баба, за да имат възможност да пият прясно издоено краве мляко.

Днес всички хора знаят, че млякото е богато на калций и то задължително трябва да се пие, за да имаме здрави кости.

Но ето, че се отказва, че нещата са много различни: при тези, които пият много мляко, костите са по-слаби, а животът – по-кратък.

В това наистина шокиращо откритие на шведските учени е много трудно да се повярва. Но пък няма и причина да се съмняваме в неговата истинност. Учените са наблюдавали 100 000 души, употребяващи мляко, сред които 61 000 жени и 45 000 мъже.

Жените са били наблюдавани в период от 20 години. През това време 15,5 хиляди от тях са починали, а при 17 000 са се наблюдавали трошливи кости. Мъжете са били наблюдавани около 11 години, като през това време са починали над 10 000 от тях, а 5000 страдали от слаби кости и претърпели счупвания.

И сега следва най-поразителното – сред жените, които на ден са пили не по-малко от три чаши мляко, счупванията са се срещали почти два пъти по-често. Учените смятат, че всяка чаша мляко увеличава риска от смърт с 15% при жените и с 3 процента при мъжете.

Млякото, разбира се, неслучайно се препоръчва за укрепване на костите. То съдържа не само калций, но и фосфор и витамин D – те работят в унисон, повишавайки плътността на костната тъкан. Но каква е причината тези достойнства да остават на заден план?

По мнението на учените това е веществото галактоза. Захар, която в последно време се смята за една от най-вредните. Даже съвсем малко количество галактоза, използвано в експеримент с животни, е доказано че предизвиква ускорено стареене на организма и мозъка и води до по-ранна смърт.

При заболяването галактоземия – вродена болест, при която количеството на този вид захар в кръвта се увеличава постоянно, още в детска възраст се развиват поражения на мозъка, старчески болести като катаракта и остеопороза.

Има много изследвания, които показват, че продуктите, богати на галактоза, сериозно увеличават риска от рак на яйчниците при жените.

Галактозата се съдържа най-вече в млякото – една чаша съдържа около 5 грама, или една чаена лъжичка. Как тази захар се е озовала там, когато знаем, че млякото съдържа съвсем друг вид захар, наречена лактоза, или млечна захар?

Работата е в това, че лактозата в червата се разпада на глюкоза и галактоза. Има още не малко продукти, които съдържат тази вредна захар, но тя е в много по-малки количества, отколкото в млякото.

Как да се живее без млякото, след като то е толкова важно и полезно? Много просто. Вместо мляко, употребявайте млечни продукти, на първо място кисело мляко. Всички полезни вещества са съхранени, а вредните са редуцирани до голяма степен.

При ферментацията, бактериите разрушават голяма част от галактозата, както и от глюкозата. При получаване на извара и сирена тези вещества остават в излишната суроватка. Така че е по-добре млякото да се консумира в преработен вид.

Спорът за ползата от млякото за защита от счупвания и трошливост на костите не е нов. Основно се спори за това нужно ли е да се пие достатъчно мляко на всяка възраст или само в детските години, когато се формират костите.

Но изводът на учените за негативното въздействие на галактозата поставя този проблем в нов ракурс и, несъмнено, поставя дискусията затова само на галактозата ли се дължи вредното въздействие на прясното мляко.

Затова е най-добре то да се замени с млечно-кисели продукти, които се отличават от млякото не само с намаленото съдържание на галактоза, но те съдържат и бактерии и млечна киселина, които подобряват микрофлората на червата.

Това, на свой ред, позитивно влияе на обмяната на веществата, антиоксидантния статус и на дълголетието. Известно е, че склонността към напълняване зависи и от бактериите в червата.

Вредни ли са млякото и млечните продукти
4.5 (90.91%) 66 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 14:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи