Вредни, но необходими. Действително ли солта, захарта и холестерола са опасни

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2015 08:32

Вредни, но необходими. Действително ли солта, захарта и холестерола са опасни

Акценти:

  • Холестерол - вреден
  • Захар - размножаване
  • Месо - употреба в старческа възраст

Свързани:

Едни експерти говорят, че солта е вредна, а други, че без сол ще умрем. Захарта беше обявена за „бялата смърт“, но без нея, оказва се, процесът на размножава спира. А какво става с маслото, холестерола и много други „опасни“ вещества и храни?

Мъдрият български народ казва: „2-ма лекари – 3 мнения“. И това е обяснимо. Индивидуалният опит на лекаря има право на съществуване.

Но как да си обясним парадоксите, които възникват в научната среда, където би трябвало да ги няма?

Нали доказателствената медицина, по експериментален път е установила всичко – това означава да ѝ отдадем чест и да изпълняваме всички нейни предписания.

Но не всичко е така в медицинската „държава“. В медицината традиционните представи и новите научни данни не бързат да се поставят под общ знаменател, а в резултат ние имаме диаметрално противоположни гледни точки за едни и същи храни и вещества. Ето няколко прости примера:

1. Месо

За това колко белтъци е необходимо да приемат хората в напреднала възраст, съвсем неотдавна никой не спореше. След като се пенсионираш – яж по-малко месо.

И не просто малко, а най-добре – веднъж 2 пъти седмично. С заника на живота нови клетки се образуват в по-малко количество, а организмът не расте. Затова много белтък сега не е нужен.

Така се е мислело винаги. Ако и ние самите се замислим – защо в старческа възраст е необходим строителен материал за организма под формата на белтъци. На тази позиция се крепи и медицината в много държави.

Но научно е било установено, че остарелият вече организъм все пак използва белтъци – за да поддържа в нормално състояние вече съществуващите клетки.

Да, нови такива се появяват все по-рядко, но и старите също е необходимо да се реставрират, ето защо белтъкът е необходим за организма в старческа възраст – за „ремонтни работи“.

Но не това е най-важното. Доказателствената медицина е установила, че за реставрация на вече наличните клетки, се разходва много повече белтък, отколкото за тяхното възобновяване в млада възраст.

Ето това е странен парадокс. И какво да правим ние в такава ситуация? И как да се отнасяме към тези нови резултати от изследванията?

Много активна дискусия по този въпрос започна в САЩ. Отвъдокеанските специалисти категорично са против увеличаването на белтъка в хранителния режим на хората в напреднала възраст.

Те твърдят, че белтъчините предизвикват хипертония, което заболяване ускорява развитието на атеросклероза, и поради тази причина е необходимо не само да се увеличи, но и съвсем да се намали употребата на месо.

Европейските учени се отнесоха с разбиране към новото изследване.

Според тях за образуването на атеросклеротична плака в най-голяма степен за виновни мазнините, а не белтъчините. И въпреки това те не бързат да препоръчват в старческа възраст да се яде повече месо.

2. Захар

Цялото човечество се вдигна на борба със захарта и това е абсолютно разбираемо, тъй като диабетът е опасно заболяване.

Но в италиански учени, които се занимават с изучаването на вкуса на човека, направили опит да изключат сладкия вкус при експерименти с мишки и се оказало, че те спрели да се размножават – мъжките не желаели да се сношават с женските.

3. Холестерол

Още по-противоречива е ситуацията около холестерола, тъй като се оказва, че много хора доживяват до дълбока старост и с висок холестерол, и с атеросклероза и без спазването на никакви диети – и това се открива от патоанатомите.

Вредни, но необходими. Действително ли солта, захарта и холестерола са опасни
4.4 (88.57%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2015 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи