Вродено криво стъпало

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 11:37

Вродено криво стъпало

Акценти:

  • Кога лечението на еквиноварус е най-ефективно?
  • Коригира ли се деформацията от само себе си?
  • Създава ли дискомфорт на бебето кривите стъпало?
  • Колко време обикновено продължава терапията за коригиране на вроденото криво стъпало?

Свързани:

Описание

Еквиноварус, наричан също вродена деформация на стъпало е термин, който се използва за означаване на няколко състояния, при които стъпалото е с необичайна форма и позиция. Всяка от следните характеристики може да бъде налична и да варира от съвсем лека деформация до много сериозна такава.

• Стъпалото, особено петата е по-малка от нормалното;
• Страничната част на стъпалото може да бъде насочена надолу вместо настрани;
• Предната част на стъпалото може да бъде завъртяно към това на другия крак;
• Ходилото може да бъде обърнато и в редки случаи то може да сочи нагоре;

В повечето случаи деформациите вече присъстват при раждането и могат да бъдат засегнати единия или и двата крака. При почти половината от страдащите от деформация на краката деца са засегнати и двата крака.

Въпреки че състоянието вродено криво стъпало е безболезнен за бебето, лечение в повечето случаи трябва да започне веднага.

Деформациите могат да доведат до сериозни проблеми при израстване на детето. Но при своевременно започване на лечение повечето деца , родени с подобна аномалия, могат да водят нормален живот.

Какви са симптомите?

Аномалията, въпреки че не предизвиква страдания за детето, в крайна сметка води до дискомфорт за него и да се превърне в забележимо за него и останалите деца увреждане. Без лечение, деформацията на крака не може да се коригира от само себе си.

Стъпалото ще остане с усукана форма и засегнатият крак може да бъде по-къс и по-малък от другия. Тези признаци стават все по-явни и се превръщат в голям проблем, тъй като детето расте.

Детето не може да си обува нормално обувките и не може да участва в игри. Когато лечението започне непосредствено след раждането, ще спомогне за преодоляване на този проблем.

Какви са причините?

В някои случаи деформацията е просто в резултат от позицията на бебето, докато то се развива в утробата на майката.

Но най-често аномалиите във формата и позицията на ходилата се дължат на комбинация от генетични фактори и такива на околната среда, която взаимовръзката не е добре изяснена от медицинските специалисти. Ако някой в семейството има такава деформации, съществува известна вероятност, те да се появят и при децата.

Но ако например първото ви дете има такава аномалия, то тогава рискът и второто също да е засегнато, е много висок.

Когато се установят деформации на стъпалото при раждане, трябва да се направят изследвания за други заболявания като спина бифида например, тъй като в мнозинството от случаите аномалиите на ходилото са свързани с други здравословни проблеми.

Също така еквиноварусът може да бъде резултат и от здравословни проблеми, засягащи нервната система, мускулите и костите като например мозъчен удар или друго увреждане на мозъка.

Лечение на вродено криво стъпало

Лечението започва веднага след раждането, тъй като тогава костите на бебето са много гъвкави и лесно могат да бъдат правилно позиционирани.

Консервативното лечение се извършва с правилното позициониране на стъпалото, доколкото е възможно, от ортопед и след това се поставя гипс. Тази процедура по позициониране и последващо обездвижване се повтаря на всяка 1-2 седмици в продължение на следващите няколко месеца.

Като с всяка следваща процедура, ако лечението е ефективно, ходилото трябва да достига все по-близо да обичайната си позиция. При повечето деца се наблюдава достатъчно подобрение, като в такъв случай целта на по-нататъшното лечение е да се запази правилната позиция на стъпалото, докато детето расте.

Това се постига чрез шиниране и упражнения за разтягане. За да намалят дискомфорта на детето родителите трябва да му закупят специални пригодени за крака му ортопедични обувки. Освен това шините е наложително да се носят поне през първите 3 месеца, а след е достатъчно да се слагат само вечер, докато изминат 3 години.

Вродено криво стъпало
4.5 (89.27%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 11:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи