Все по-близо до създаване на лекарство за предотвратяване на самоубийства

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 05:31

Все по-близо до създаване на лекарство за предотвратяване на самоубийства

Акценти:

  • Изследвания - генетични
  • Риск - самоубийство
  • Баланс - възстановяване

Свързани:

Самоубийствата са сред водещите причини за смърт не само в България, но и като цяло в развития свят.

Ново проучване разкрива начин за създаване на лекарство, което да предотвратява суицидно поведение, след идентифициране на ензим свързан с мозъчно възпаление, който има потенциала да предвиди и предотврати самоубийство.

В списание Транслационна психиатрия, изследователи разкриват как някои варианти на ензима ACMSD водят до анормални нива на 2 киселини в мозъка, които може да предизвикват суицидно поведение.

Екипът от изследователи отбелязва, че направените констатации все повече ни доближават до разработването на кръвен тест, който да открива хора, изложени на висок риск от суицидно поведение.

Нещо повече, в изследването се излага тезата, че този ензим може да се превърне в обещаващо лекарство, което да е насочено срещу превенцията на самоубийства.

Според д-р Брундин и неговите колеги, предходни проучвания показват ролята на имунната система при развитието на депресия и суицидно поведение, които са като реакция на стреса и възпалението.

Въпреки това, механизмите, които са в основата на тази асоциация, остават неясни, което затруднява разработването на клинични стратегии за превенция на самоубийства. С новото проучване все пак се прави опит да се хвърли светлина в тази посока.

Предходни проучвания показват, че хората, които вече са проявявали суицидно поведение са с постоянно възпаление в кръвта и гръбначномозъчната течност.

При наличие на този факт, изследователите анализирали кръвни проби и на такива от гръбначномозъчна течност на повече от 300 души от Швеция, които вече са се опитвали да се самоубият.

ACMSD ензимният вариант е по-преобладаващ при хората със суицидно поведение

В сравнителни проби, екипът от учени установил, че опиталите да се самоубият имали анормални нива на 2 киселини – пиколинова и куинолинова.

Тези необичайни нива на киселините били открити след нормално дадени проби след опит за самоубийство и в различни времеви периоди в рамките на 2-годишно проследяване впоследствие.

В пробите от участниците със суицидно поведение, нивата на пиколиновата киселина, известна със своите невропротективни свойства, били много ниски, докато тези на куинолиновата, известна като невротоксин, доста високи.

Тези анормални нива били най-очевидни в пробите от гръбначномозъчната течност, посочват учените, макар че били установени и в кръвните проби.

От предходни проучвания е известно, че и двете киселини се регулират от ACMSD, известен като регулатор на мозъчното възпаление.

Изследователите провели генетични анализи на хора със суицидно поведение, както и изследвания на стандартните здравни показатели.

И се установило, че хората, които вече са правили опит за самоубийство е по-вероятно да са носители на специфичния вариант на ензима, който се свързва с повишени нива на куинолиновата киселина.

Макар и проучването да не може да покаже, че активността на този ензим е директно свързана с риска от самоубийство, изследователите казват, че въпросният ензим може да бъде потенциално лекарство за превенция на самоубийства.

С настоящото проучване изследователите се опитват да разберат дали тези промени се наблюдават само при хора със суицидно мислене или и такива с тежка депресия също ги изпитват.

Като целта е разработването на лекарства, които могат да активират ензима ACMSD и така да се възстанови баланса на двете киселини.

Доколкото анормалните нива на тези киселини се откриват и в кръвта, това означава, че е възможно създаването на тестове, които да откриват хора с висок риск от самоубийство.

Все по-близо до създаване на лекарство за предотвратяване на самоубийства
4.4 (87%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 05:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи