Вушерериоза

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 11:05

Вушерериоза

Акценти:

  • Вушерериоза
  • Симптоми
  • Причинител
  • Лечение

Свързани:

Вушерериоза представлява хелминтоза, която се предизвиква от нишковидни паразити – филарии, които циркулират в кръвта. Според различни оценки, в световен мащаб от това заболяване страдат около 80 милиона души.

Какви са причините?

Причинител на вушерериозата е Wuchereria bancrofti, разпространена в държавите, намиращи се в тропичните и субекваториалните климатични зони. В България са регистрирани единични случаи на заболяването, а на територията на бившия СССР са били потвърдени също няколко случаи и то в Средна Азия.

Полово зрелите филарии обитават предимно лимфните жлези и съдове. В резултат на тяхното запушване се развива възпалително удебеляване на техните стени, както и застой на лимфната течност. Засегнатите зони силно увеличават своите размери.

Женските паразити „произвеждат“ голям брой ларви, всяка от които е с дължина от около 0.3 мм, като са наречени „нощни микрофиларии“, тъй като се появяват през нощта, а през деня проникват в дълбоко в тъканите на тялото, най-често в белодробните съдове, сърцето и бъбреците.

Тази периодичност е свързана с особеностите на разпространение на паразитите, което преминава през междинен гостоприемник, а именно различните кръвосмучещи комари.

Когато насекомите смучат кръв вечер или през нощта от опаразитените с филарии, ларвите им попадат в стомаха на комара и след това проникват в телесните му кухини.

Там съзряват до известна степен и впоследствие се натрупват в основата на кръвосмучещото хоботче на насекомото. При смучене на кръв от здрав човек този комар нарушава целостта на неговата кожа с хобота си.

Същевременно ларвите на филариите излизат от основата на приспособлението за кръвосмучене на комара и проникват в кожата и впоследствие в кръвта на здравия човек.

Wuchereria bancrofti е най-разпространената сред паразитиращите при човека филарии. Паразитът се среща предимно в тропичните и субекваториалните климатични области и по-рядко в субтропичните, на Азия, Океания, на места в Южна Америка и в страните от Карибския басейн.

Човекът е единственият краен гостоприемник на Wuchereria bancrofti. Полово зрелите червеи от този вид могат да останат да живеят в човешкия организъм много дълго време – средно около 17 години, ларвите в кръвния поток умират до 70 дни.

Според терминологията приета от Комитета на експертите по филариози към Световната здравна организация се различават субпериодични и периодични щамове на микрофилариите.

Ларвите на Wuchereria bancrofti /Microfilaria nocturna/ през деня се намират в белодробните кръвоносни съдове, а през нощта мигрират до периферните съдове.

Микрофилариите на Wuchereria bancrofti от субпериодичния щам, открит в Тихоокеанския регион и поради това са получили названието W. Pacifica се намират в периферната кръв денонощно, но през светлата част от денонощието техният брой значително нараства.

Какви са симптомите?

Продължителността на инкубационния период при всички филариози варира между 3 и 18 месеца.

Първоначалните симптоми са също идентични – алергични проявления. За втория стадий от развитието на заболяването, настъпващ 2-7 години след първоначалното опаразитяване, са характерна смяна на периоди с относителна липса на симптоматика, с такива на обостряне.

Също така се счита за обичайно през втората фаза да се наблюдава увеличаване на слабинните и бедрените лимфните възли.

Лечение на вушерериоза

Както и при останалите филариатози за ефективно се смята прилагането на медикамента албеданзол, който представлява антихелминтен препарат с широк спектър на действие.

Съгласно препоръките на СЗО за лечение на филариози е желателно съчетаването на два препарата и за тази цел албеданзолът се използва в съчетание с ивермектин. Наложително е и използването на антихистаминови препарати.

Вушерериоза
4.6 (92.91%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 11:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи