Вярно ли е, че затлъстяването води до безплодие

Калина
Написана от Калина май 6, 2015 19:40

Вярно ли е, че затлъстяването води до безплодие

Акценти:

  • Как се отразява светският живот на репродукцията?
  • Води ли затлъстяването до безплодие?
  • Какви са методите на учените за справяне с безплодие?

Свързани:

Светският начин на живот и затлъстяването са сред най-големите причинители на безплодие. Това заявява д-р Панкай Шриващав, практикуващ лекар в Дубай.

Според него, хората, които създават семейства в по-зряла възраст, имат по-малки шансове за успешно зачеване. Фактори като тютюнопушене и диабет, също могат да затруднят възпроизводството.

Доктор Шриващав посвещава живота си в начинанието да помага на двойките да постигнат мечтата си и да станат родители. Той работи в Центъра за репродукция и гинекология в Дубай и е ръководил повече от 2000 раждания.

През юли 1992 г. се ражда първото бебе заченато ин витро, а той е пряк свидетел на събитието. Според специалиста, безплодието е световен проблем. При 15 % от двойките се среща проблем при зачеването на деца.

В Близкия изток са по-разпространени проблеми като синдром на поликистозните яйчници, главно поради генетика, но и като резултат на съвременните промени в начина на живот.

Жените в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са изложени на по-висок риск от развитие на синдром на поликистозните яйчници, защото при тях се срещат повече диагностицирани случаи на диабет. Около 25 на сто от възрастните в ОАЕ имат диабет. Доказано е, че високите нива на инсулин, произведен в резултат на заболяването диабет, уврежда яйцеклетките.

Д-р Шриващав помага на над 500 двойки да се сдобият с дете. Той установява, че 38 на сто от жените в субконтинента страдат от синдром на поликистозните яйчници. Засегнатите на Персийския залив са 32 на сто, докато при кавказките жени проблемът засяга само 14 на сто.

Голяма част от мъжете в този регион не са склонни да признаят, че имат проблеми с плодовитостта, тютюнопушенето или злоупотребата с алкохол и наркотици.

През 1991 г., когато д-р Панкай Шриващав започва работа в „Рашид Хоспитъл“, често вижда жени да пристигат с майките си, за да търсят решение за проблема с мъжката плодовитост. Повечето мъже биха искали жените да вярват, че неспособността за зачеване на дете е женски проблем, но това съвсем не е така.

От 2004 г. клиниката на д-р Шриващав помага за раждането на 2900 бебета. Лекарите приемат по седем пациенти дневно. Във Великобритания, 2 на сто от всички бебета започват живота си в клиника, тъй като са родени в резултат на някаква форма на лечение на репродукцията.

Възрастта се отразява при женската плодовитост. Най-добър шанс за забременяване имат жените до 28 годишна възраст. Постепенно шансовете стават все по-малки, до навършването на 38 годишна възраст. След  като премине 40 г., броят на яйцеклетките на жената значително се понижава.

До 45-годишна възраст, от 90 до 95 на сто от женските яйцеклетки стават негодни, което означава, че вероятността за зачеване значително намалява и съществува риск от увреждане на плода.

Една от пациентките споделя, че в продължение на 10 години се е опитвала да забременее, но не е имала тази възможност и когато мечтата й станала реалност, тя се е почувствала все едно е на увеселително влакче. Бременността й обаче протекла по-трудно от нормалната и все пак е завършила с успешно раждане.

Безплодието при мъжете се лекува чрез интра-цитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI). Процедурата протича, като се взима сперматозоид, с помощта на тънка игла, с дебелина, една десета от човешки косъм, и се инжектира в яйцеклетката. Техниката се използва от 1991 г. до днес.

 

 

Вярно ли е, че затлъстяването води до безплодие
4.4 (88.33%) 60 глас[а]

Калина
Написана от Калина май 6, 2015 19:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи