Възпалено гърло

Калина
Написана от Калина юли 29, 2014 13:21

Възпалено гърло

Акценти:

 • Възпалено гърло
 • Усложнения
 • Лечение
 • Първи симптоми

Свързани:

Какво представлява възпаленото гърло?

Болките в гърлото обикновено се именуват в зависимост от това в коя негова част са:

 • Фарингит – болка и възпаление на фаринкса или гълтач – орган, през който преминават въздуха и храната и течностите.
 • Тонзилит – обикновено представлява възпаление на сливиците.
 • Ларингит – болка и възпаление на ларинкса – гръкляна, което често се свързва с дрезгав и пресипнал глас.
 • Епиглотит – рядко срещано състояние, което се свързва с възпаление и болки на епиглотиса. Това състояние е спешно, тъй като може да доведе до блокаж на трахеята и възпрепятстване на дишането.

Какви са симптомите на болките в гърлото?

Симптомите на болките в гърлото могат да се проявят по цялото тяло. Например повишена температура, главоболие, гадене и общо неразположение.

Симптомите характерни за болки в гърлото могат да са болка при преглъщане при фарингит и дрезгав глас при ларингит. Простудните вируси по-често причиняват кашлица и хрема, отколкото болки в гърлото.

Признаците на възпалено гърло са:

 • Гной на повърхността на сливиците. Може да се причини от бактерии или вируси.
 • Зачервяване на орофаринкса – частта от фаринкса, която е видима от устата.
 • Твърди и подути лимфни възли.
 • Повишено слюноотделяне като преглъщането става особено болезнено.
 • Затруднено дишане

2/3 от хората с болки в гърлото има само зачервяване , без гной в сливиците.

Какви са причините за болки в гърлото?

Обикновено болките в гърлото се причиняват от вируси. Същите които предизвикват настинки или други заболявания на горните дихателни пътища. Добре известна вирусна инфекция, която може да доведе до тежко възпаление на гърлото е инфекциозна мононуклеоза. Гъбичката Кандида може да предвизвика болки в гърлото при хора с потисната имунна система.Гърлото може да се възпали и от нараняване и използване на химикали, от алергия или постназална секреция.

Какви могат да бъдат усложненията?

Рядко бактериалните инфекции на гърлото могат да доведат до усложнения, като формиране на абсцес и разпространение на инфекцията. Ревматизъм – състояние, което може да причини увреждане на сърцето, нервите, кожата и ставите, и постстрептококовглумерулонефрит са редки усложнения на нелекувани възпаления на гърлото.

Лечение на болки в гърлото

Лечението на възпалено гърло зависи от точната причина. Антибиотиците могат да излекуват бактериалните инфекции, но не са ефективни при вирусни инфекции. Не е необходимо медицинско лечение при болките в гърлото, причинени от вирусни инфекции, и поддържащото лечение обикновено, е всичко, което е необходимо. При хората с епиглотит обикновено се изискват силни антибиотици и хоспитализация; Малко хора е възможно да се нуждаят от поставянето им на командно дишане – интубация.

Как да се предпазим?

Избягването на близък контакт с болни хора ще спомогне затова да не развиете инфекция на гърлото. Простудните вируси се предават по-лесно от стрептококовите инфекции. Само ¼ от членовете на семейството, изложени на стрептококи развиват такава инфекция на гърлото. Обикновено човек заразен със стрептококи става неинфекциозен около 24 часа след първата доза антибиотик.

Времето между излагането на стрептококите и появата на заболяването е обикновено 2-5 дни. Децата трябва да не ходят на училище и да си стоят вкъщи като са под постоянно наблюдение на някой от родителите, докато трае инфекцията.

Измиването на ръцете е най-добрият начин за предотвратяване на всякакъв вид инфекция. Много вируси могат да предават чрез заразени повърхности. Важно е да се научат децата колко е важно ръцете да се мият с вода и сапун или дезинфектант за ръце. Избягването на споделянето на чашите и приборите за хранене и други лични вещи, също може да бъде ефективна превантивна мярка.

Възпалено гърло
4.5 (89.09%) 55 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 29, 2014 13:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи