ЯМР или компютърна томография – кой метод да изберете

Мария
Написана от Мария август 17, 2015 13:52

ЯМР или компютърна томография – кой метод да изберете

Акценти:

  • Дискова херния - компютърна томография
  • Гръбначен стълб - заболявания
  • МРТ - за предпочитане

Свързани:

Томографията все по-често се прилага при диагностика на заболявания. Но по какво се различават видовете томографии – магнитно-резонансната и компютърната.

В медицината технологията започва да се прилага сравнително неотдавна – в края на миналото столетие, а широко разпространение в България получи едва през последното десетилетие.

Всъщност томографията е получаване на изображение на напречното сечение на вътрешната структура на обект. В случая с човека – неговите вътрешни органи и тъкани.

Получаването на това изображение е възможно с използването на различни техники.

В случая с магнитно-резонансната томография стои явлението ядрено-магнитен резонанс. Апаратът е настроен, за да измерва реакцията на водородните ядра при възбуждането им с електромагнитни вълни в статично магнитно поле.

По този начин в областта на изследвания орган се генерира силно магнитно поле, което в процеса на сканиране въздейства на атомите на водорода, а по-вярно е да се каже на протоните, които преминават от хаотично състояние в подредено.

Под краткотрайното въздействие на радиовълни протоните на водорода преминават в движение и подават слаб радиосигнал, който се улава от апаратурата.

Допълнителните възможности дава така нареченият МРТ илипознат на повечето от нас като ядрено-магнитен резонанс с контраст.

Преди началото на процедурата в кръвта на пациента се въвежда специално контрастно вещество. Благодарение на тази процедура различните тъкани на екрана на компютърния монитор придобиват различен цвят, което позволява на лекаря да постави по-точна диагноза.

Между впрочем, именно поради силното магнитно поле вътре в апарата, тоест магнитно-резонансния томограф, на пациенти с всякакви метални детайли – от пиърсинги до импланти, по тях или вътре в тялото, е строго забранено да преминават тази диагностична процедура.

Технологията магнитно-резонансна томография позволява получаването на изключително точно изображение на вътрешните органи и тъкани, въз основа на което всеки компетентен лекар е способен да постави диагноза или да се предположи такава и пациентът да се изпрати на допълнителни изследвания.

Компютърна томография – КТ

В широк смисъл компютърната томография – това са всички съвременни методи за томография, тъй като всички те се провежда с участието на компютър.

Но най-често така наричат конкретна технология – метод на рентгенова компютърна томография.

Как е видно от пълното название, в основата на този метод стои друга технология, а именно – използване на рентгеново облъчване.

Скенерът на компютърния томограф се завърта около тялото на човека и прави снимки под различни ъгли. Получените изображения се събират и се обработват на компютър.

В резултат се получава триизмерно изображение на изследвания орган или на части от тялото. Въз основа на това изображение лекарят също поставя диагноза.

МРТ или КТ – кой метод да изберете?

Въпреки че и двата метода дават приблизително еднакъв резултат, всеки от тях има своите предимства и недостатъци. На първо място се посъветвайте с лекар кой метод ще бъде по-подходящ във вашия случай.

Възможно да е допустимо да изберете някой от методите по ваш избор, а понякога е строго препоръчително МРТ или КТ.

Ситуации, когато за предпочитане е МРТ

• Подозрения за тумори и новообразования в меките тъкани и на мозъка;
• Сканиране на вътречерепните нерви, хипофиза;
• Инсулти;
• Определяне на стадий на злокачествено заболяване;

Ситуациите, когато за предпочитане е КТ

• Увреждания на костите на черепа, лицевия скелет, челюстите, зъбите и другите кости;
• Травми на мозъка и на костите на черепа;
• Заболявания на гръбначния стълб – дискова херния, остеопороза, сколиоза

ЯМР или компютърна томография – кой метод да изберете
4.5 (89.63%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 17, 2015 13:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи