ЯМР на главата – кога се налага

Мария
Написана от Мария февруари 15, 2016 13:44

ЯМР на главата – кога се налага

Акценти:

  • Предимства - изследване
  • Магнитен мощен - рискове
  • ЯМР - патологични изменения

Свързани:

Какво представлява ЯМР на главата?

Магнитно-резонансната томография /МРТ/ представлява неинвазивно изследване, което помага на лекарите да поставят правилната диагноза.

МРТ предполага използването на мощни магнитни полета, високочестотни импулси и компютърна система, която позволява получаването на детайлно изображение на органите на меките тъкани, на костите и на практика на всички структури вътре в тялото на човека.

Получените снимки могат да се анализират на монитора на компютъра, да се предават в електронен вид, да се разпечатват или да се копират на носители на информация. Йонизиращо /рентгеново/ излъчване при МРТ не се използва.

Детайлните изображения позволяват на лекарите да оценят точно състоянието на различните органи и системи и да открият едни или други заболявания, които при използването на други методи за изследване, например, рентгеново, ултразвуково или компютърна томография, могат да бъдат неразличими.

В съвременната клинична практика ядрено-магнитният резонанс е най-чувствителният метод за визуализация на органите и тъканите на главата, особено на главния мозък.

Какви са показанията за прилагане на МРТ?

• Тумори на главния мозък;
• Нарушения на развитието на главния мозък;
• Аномалии на кръвоносните съдове на главния мозък, например – аневризми;
• Заболявания на очите и на вътрешното ухо;
• Инсулт;
• При травми – по преценка на лекаря;
• Заболявания на хипофизата;
• Някои хронични заболявания на нервната система, като множествена склероза;
• Определяне на причини за главоболие;

Освен това ЯМР се използва за установяване на патологичните изменения в тъканите на главния мозък при пациенти с деменция.

Как да се подготвите на изследването?

По време на изследването медицинската сестра може да помоли пациента да си сложи болнична риза. Ако собствената му дреха е достатъчно свободна и удобна и няма метални елементи, то тогава се разрешава да остане с нея.

Препоръките относно приема на храна и течности преди ЯМР зависят от установените в този диагностичен център правила.

Обикновено на пациента се разрешава да се придържа към обичайното си дневно разписание и да се храни и да приема лекарства в установения порядък, ако лекарят не каже обратното.

На какво се основава провеждането на изследването?

За разлика от традиционното рентгеново изследване и компютърна томография, МРТ не изисква прилагането на йонизиращо лъчение.

Вместо това генерираните от магнит радиовълни променят посоката на въртене на протоните в мощно магнитно поле. Протоните всъщност представляват ядрата на водородните атоми.

В болшинството апарати за провеждане на МРТ магнитното поле се образува при преминаване на електричен ток през намотки.

Другите проводници, разположени в апарата, а в някои случаи в някаква област на организма на пациента, която е необходимо да се изследва, изпращат и получават радиовълни. Така се образуват сигнали, улавяни от сензори.

Сигналите се обработват от компютърна програма, в резултат на което се създават серия от снимки, всяка от които показва тънко сечение на тъканите.

Получените изображения могат да бъдат изследвани от най-различни ъгли от лекарите-радиолози.

Често именно ЯМР позволява по най-добрият начин да се различи патологически изменената, болната от здравата тъкан от другите методи за визуализация, като рентгенография, компютърна томография или утразвук.

Предимства и рискове на изследването

• В сравнение с другите методи на изследване, МРТ позволява получаването на по-ясни и детайлни снимки на главния мозък и на други структури на нервната система;

• Въпреки че мощният магнит вътре в скенера сам по себе си е безвреден, то проблеми при изследването могат да възникнат при наличие на имплантирани в организма на пациента устройства, съдържащи метали.

ЯМР на главата – кога се налага
4.6 (91.82%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 15, 2016 13:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи