Яйчникова недостатъчност – роля на хормони, лекарства

Мария
Написана от Мария август 15, 2018 21:38

Яйчникова недостатъчност – роля на хормони, лекарства

Акценти:

  • Полова зрялост - цикличност
  • Безплодие - инфантилност
  • Хранене - промени

Свързани:

При наличие на безплодие или оплаквания за сериозни разстройства на менструалния цикъл е възможно да се заподозре яйчникова недостатъчност.

Тази патология може да е с вроден или придобит характер, в процеса се въвличат не само яйчниците, но и матката, което води до намаляване на нейните размери.

Основата на патологията е дефицит на полови хормони, които контролират растежа на ендометриума и редовността на менструалните течения. Освен това половите хормони поддържат и женското здраве.

При наличие на симптоми на хипофункция на яйчниците често се назначават лекарства, които съдържат аналози на женски хормони и нормализират състоянието.

Първична недостатъчност – растеж на матката и на гениталиите

До голяма степен проявленията на яйчниковата недостатъчност зависят от сроковете на възникване – с началото на половото съзряване или след това – вече в полова зрялост.

Ако това е вродена аномалия или рано възниквал проблем, то се характеризира със задържане на формиране на женски тип фигура и на полови признаци при тийнейджърите.

При тях матката е недоразвита, слабо изразено е нарастването на млечните жлези, първите изменения възникват на възраст 15-16 години.

Заради хипоплазия на матката ендометриумът нараства слабо, менструалният цикъл няма цикличност, типични са олигоменорея или аменорея.

В зависимост от нивото на дефицит на полови хормони степента на тежест може да бъде от лека до умерена.

Ако дефицитът на хормони е слабо изразен, е характерно незначително недоразвитие на половите признаци със слаб растеж на окосмяването, малки по размер гърди и инфантилност на матката.

Самият ендометриум е напълно сформиран, но неговата дебелина не е достатъчна. Менструалният цикъл се появява, но може да бъде нередовен, съпровожда се с болезненост и течения между менструациите.

Тежки проявления – липса на менструален цикъл, външни симптоми

Ако хипофункция на яйчниците е среднотежка или изразена, то нарушенията на развитието и функционирането на женския организъм са по-явни.

Визуално недоразвити гениталии, матката и влагалището са много малки, почти няма окосмяване от женски тип, а гърдите на практика не нарастват.

Менструален цикъл не се формира, характерните течения отсъстват, външните гениталии са от детски тип. Подобни състояния трябва да се откриват в детска възраст, без адекватна корекция те водят до инфалтилност и безплодие.

Изменения от вторичен характер – течения, здравословни проблеми

При нарушения на хормоналния баланс от вторичен произход дефицитът на естрогени възниква като резултат от различни патологии след като женският организъм напълно се е формирал.

В леките случаи матката е с нормални размери, дебелината на ендометриума е достатъчна, но менструалните течения са слаби и болезнени.

Характерни са периоди на аменорея. При прогресиращи изменения възникват процеси, типични за климактериума.

Менструалните течения стават нередовни и изчезват съвсем, формират се топли вълни и колебания в кръвно, матката намалява размерите си. Прогресират атрофични процеси на лигавицата на влагалището наред с изменения на ендометриума.

Лечение – какви лекарства могат да помогнат?

Подобни патологии се лекуват от гинеколог-ендокринолог, и методът на лечение се подбира като се изхожда от варианта на хипофункция и времето, когато е възникнала.

Освен това е важна и степента на тежест на измененията. При първична недостатъчност се започва с нормализация на дневния режим и промени в храненето, лекуват се всички съпътстващи заболявания.

Също е показна терапия с лекарства, съдържащи естрогени, за да се формират половите органи и да се активизира тяхната функционална активност. Предписват се за няколко цикъла подред с цел активизиране на собствените ресурси на тялото.

Яйчникова недостатъчност – роля на хормони, лекарства
5 (100%) 1 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 15, 2018 21:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи