Яйцата и фъстъците пазят бебетата от хранителни алергии

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 15:24

Яйцата и фъстъците пазят бебетата от хранителни алергии

Акценти:

  • Контакт - дихателни пътища
  • Изследвания - допълнителни
  • Имунен отговор - различен

Свързани:

Бебетата, захранвани с фъстъци и фъстъчено масло, между 4 и 11-месечна възраст и с яйца от 4-6 месечна възраст може да са с по-нисък риск от развитие на хранителни алергии към тези храни по-късно.

Това е заключението на ново изследване, което е най-големият анализ на проучванията що се отнася до ефектите от ранното излагане на тези храни.

Бебетата, захранени с фъстъци между 4 и 11 месеца са с 70% по-нисък риск от хранителни алергии

Д-р Бойл и неговите колеги решили да проведат систематичен преглед и мета-анализ на наблюдателни изследвания и интервенционни проучвания, при които се оценяват последиците от излагането на алергенни храни в първата година от живота на детето.

От 16289 проучвания и изследвания, които били разгледани, изследователите открили 146, които можели да включат в анализа.

Накратко казано, изследването разкрива връзката между възрастта, на която детето за първи път му се дават алергенни храни и развитието на хранителни алергии впоследствие.

Екипът учени разкрива, че захранването с яйца от 4-6-месечна възраст намалява риска от алергия към яйца с 40%, а въвеждането на фъстъченото масло в менюто на бебето между 4-ти и 11-ти месец може да намали риска от фъстъчена алергия с 70%.

Тъй като сред населението 2.5% от хората са с фъстъчена алергия, ако бебетата започнат да се захранват с фъстъци или фъстъчено масло между 4 и 11-месечна възраст, това би могло да предотврати 11 случая на фъстъчена алергия на всеки 1000 души.

Що се отнася до рибата, изследователите открили, че няма достатъчно доказателства, които потвърждават, че захранването с риба, преди достигане на 6-12 месеца на бебето, би могло да понижи риска от алергичен ринит.

И от наличните доказателства изобщо не става ясно, че при бебетата, захранени с риба, преди да направят 6-9 месеца, се намалява риска от алергична сенсибилизация.

Освен това, систематичният обзор разкрива, че наличните доказателства показват висока степен на сигурност, и то за първи път, че глутенът не влияе на риска от непоносимост към глутен или цьолиакия, независимо от възрастта на бебето, когато за първи път му дават храни, които го съдържат.

Д-р Бойл дори казва, че е бил изненадан, че не е открито никакво въздействие върху цьолиакията, която е различно заболяване от яйцата и фъстъчената алергия. Това показва, че ранното захранване с алергенни храни не намалява риска от всички видове хранителни алергии.

Нови данни трябва да бъдат основа за нови препоръки за захранване на бебетата

Макар и проучването да не изследва основните механизми на връзката между ранното захранване с яйца и фъстъци и намаляването на риска от алергия към тези храни, д-р Бойл предполага, че се регулира имунния отговор на червата.

Захранването на кърмачета с фъстъци и яйца провокира различен имунен отговор при излагане на малки количества яйца и фъстъци, като например при контакт с кожата или вдишване, казва още д-р Бойл.

Ако бебетата не се захранят с яйца и фъстъци още от рано, тогава се излагат на риск от алергични реакции към тези храни при случаен контакт с кожата или дихателните пътища, като понякога хранителните антигени присъстват и в домашния прах.

Но като заключение екипът подчертава, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи под каква форма яйцата и фъстъците да се дават на бебетата.

Яйцата и фъстъците пазят бебетата от хранителни алергии
4.5 (90.59%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 15:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи