За по-добро оросяване на мозъка – кои хапчета и храни са най-ефективни

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2016 10:54

За по-добро оросяване на мозъка – кои хапчета и храни са най-ефективни

Акценти:

  • Кръвоснабдяване - подбряване
  • Профилактика - нарушения
  • Атеросклероза - възникване

Свързани:

Мозъкът на човека отговаря за координираната работа на повечето функции на нашия организъм.

Нарушенията на кръвообращението на мозъка в каквато и да било степен може да предизвикат развитие на различни здравословни проблеми – отслабване на паметта, лесно уморяване, безсъние, отслабване на сексуалното желание, затруднена способност за концентрация.

На кръвообращението на главния мозък влияят различни фактори, сред тях са артериалното налягане, скоростта на движението на кръвта, наличие на сърдечно-съдови заболявания, патологии на гръбначния стълб, постоянен стрес, наднормено тегло и др.

При незначителни нарушения при поява на първи признаци на проблеми с кръвообращението на главния мозък, елементарни промени в начина на живот, хранителните навици и физическата активност могат да помогнат за избягване на развитието на сериозни заболявания.

Симптоми на нарушения на кръвообращението в мозъка

Най-често нарушенията на оросяването в началните етапи изобщо не се проявяват и протичат незабележимо за човека, но при прогресиране на процеса, възникват доста неприятни симптоми, сред тях са честото главоболие, световъртеж и загуба на равновесие, болки в очите, гадене или повръщане.

Лекарства за подобряване на кръвообращението

Ако изпитвате някои или всички изброени симптоми, е необходимо незабавно да се обърнете към лекар. В случай на нарушение на кръвообращението на главния мозък самолечението е непродуктивно и може да навреди.

Специалист ще ви насочи към подходящо изследване, и след откриването на истинската причина за възникване на заболяването, ще ви назначи курс лекарства за подобряването му.

Сред тях могат да бъдат:

• Препарати, предотвратяващи слепването на тромбоцити;
• За понижаване на нивото на холестерола в кръвта;
• Съдосвиващи препарати;
• Препарати, които предотвратяват съсирването на кръвта;
• Ноотропни препарати;
• Психостимулатори и др.;

Хранене за подобряване на оросяването на мозъка

За тези, които се замислят как да подобрят кръвообращението на главния мозък или да избегнат задълбочаването на проблемите, е необходимо да добавят в менюто си определени храни. Към тях се отнасят следните групи продукти:

• Растителни масла – слънчогледово, тиквено, ленено. За правилна и безпроблемна работа на нашия мозък, на организма са му необходими полиненаситени мастни киселини, които можем да си набавим от растителните масла. Те са растителна основа за поддържане на нужната функционалност на невроните.
• Ядки – орехи, лешници, кашу, фъстъци. Богати на лесни за усвояване белтъци, полезни мазнини, витамини и минерали, освен това съдържат незаменими мастни киселини, необходими за храненето на мозъка.
• Морски дарове – миди, стриди, скариди. В тези храни има много микроелементи, като цинк и магнезий, които въздействат положително на способността за концентрация и на паметта.

Профилактика

Освен корекцията на хранителните навици, могат да бъдат дадени още няколко съвета, които помага за подобряване на кръвообращението и за предотвратяване на различни нарушения във функцията на главния мозък.

На първо място, трябва да се избягва прекомерното заседяване. С помощта на адекватни за вашия пол, здравословно състояние и тегло физически натоварвания може да подобрите кръвоснабдяването на организма, включително и на главния мозък.

Много полезни са топлинните процедури – сауна и баня, тъй като нагряването на тялото подобряване кръвообращението на целия организъм. С висока ефективност са и различните средства на алтернативната медицина, сред които в най-голяма степен прополисът.

За профилактика нарушенията на оросяването е необходимо да се избягват фактори, повишаващи риска от възникване на атеросклероза на кръвоносните съдове. До появата на това заболяване може да доведат наднорменото тегло и тютюнопушенето.

За по-добро оросяване на мозъка – кои хапчета и храни са най-ефективни
4.4 (88.1%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2016 10:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи