Зъбобол в сърцето – как кариесът води до инфаркт

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2016 22:13

Зъбобол в сърцето – как кариесът води до инфаркт

Акценти:

  • Рискова група - добра хигиена
  • Сърдечни пороци - бактерии
  • Имунитет - отслабен

Свързани:

А знаете ли, че кариесът може да доведе до сериозни сърдечно-съдови заболявания? И това неблагоприятно последствие се дължи на патогенните микроорганизми, които попадат в кръвта?

Много факти за известни за причините за сърдечно-съдовите заболявания? Най-често се развиват на фона на затлъстяване, захарен диабет, нездравословно хранене и заседнал начин на живот.

В такива случаи сърдечният мускул изпитва сериозно натоварване и бързо се износва.

Една от причините за възпалителните заболявания на сърцето са и инфекциите, сред които най-разпространение са предизвиканите от стрептококи.

Известно е, че хроничното възпаление на сливиците, например може да стане причина за развитие на ендокардит. Неотдавна английски учени потвърдиха, че и бактериални увреждания на зъбите също могат да станат причина за сърдечно-съдови заболявания.

Защо се случва така?

Как кариесът може да доведе до сърдечни проблеми?

Устната кухина се обитава от огромно количество микроби. Общо наброяват повече от 200 вида бактерии, и някои от тях могат да бъдат патогенни.

Но ако зъбите и устната кухина са здрави бактериите не оказват неблагоприятно въздействие, а са част от нормалната микрофлора.

Но ако зъбите са засегнати от кариес, то патогенните микроорганизми могат да представляват сериозна заплаха за здравето.

При кариес бактериите могат да проникнат в кръвта, разпространявайки се из целия организъм и предизвиквайки възпалителни процеси.

Все пак да отбележим, че ускореното сърцебиене е нормална реакция на стреса и затова не трябва да се притесняваме, ако усещаме биенето на сърцето, когато сме под силно напрежение.

Дори и съществува теория, според която атеросклеротичните изменения в кръвоносните съдове и исхемичната болест на сърцето се предизвикват от инфекции, попадащи в кръвта. И ето как това се случва.

Ако не почистваме добре зъбите, то в устната кухина нараства количеството на патогенните бактерии, възникват проблеми с венците и микробите могат да попаднат в кръвта.

Обикновено се прикрепват към стените на кръвоносните съдове, по които вече се образувала атеросклеротична плака. Микроорганизмите спомагат за разрастването на обема на плаката, като с времето нараства вероятността над нея да се формира тромб, който напълно да запуши кръвоносния съд.

В резултат на тези процеси рискът от настъпване на инфаркт или на инсулт се увеличава съществено и се определя основно от това кой кръвоносен съд се е запушил.

Кой е в рисковата група?

Все пак да отбележим, че до сега категорични данни за непосредствена връзка между конкретни микроорганизми със сърдечно-съдовите заболявания няма.

Учени и лекари говорят само за т.нар. „бактериално“ натоварване, за което може да стане дума при твърде голямо количество микроби в кръвта.

Също да се говори, че кариесът застрашава всички хора с развитието на сърдечни заболявания, е неправилно.

На първо място, в рисковата група са пациенти с вродени сърдечни пороци, а също и тези, които са претърпели сърдечна операция. За тях бактериите действително могат да представляват сериозна опасност.

Също проблеми могат да възникнат при отслабен имунитет.

Както показват изследванията, патогенни бактерии се откриват в кръвта на почти всички хора, но до възпалителни процеси се стига само, ако защитните клетки на имунната им система не са в състояние да се справят с тях.

Поради тази причина лекарите съветват да поддържаме добра хигиена на устната кухина, а също и да водим здравословен начин на живот.

Зъбобол в сърцето – как кариесът води до инфаркт
4.4 (88.57%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2016 22:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи