Забравете за болестите, като започнете да отглеждате физалис у дома

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2015 13:08

Забравете за болестите, като започнете да отглеждате физалис у дома

Акценти:

  • Физалис - стафиди
  • Свойства - терапевтични
  • Висока активност - антиоксиданти

Свързани:

Физалисът е много красиво стайно растение, чийто плодове имат доказана висока активност срещу неблагоприятното въздействие на свободните радикали. На височина то достига до около 50-100 см.

Прекрасният вид на растението допринася за подобряване на емоционалното ви състояние, а също и ще ви помага по-лесно да се справяте с работния стрес. То цъфти с невероятно оранжеви цветове, а както знаем този цвят ни действа успокояващо. Обикновено периодът на цъфтежа на физалиса продължава и през целия зимен период.

Освен че въздейства благоприятно на психиката, плодовете на растението могат да се използват и с терапевтична цел при редица заболявания – за приготвянето на различни отвари.

Вероятно много от вас ще се изненадат, но това красиво растение принадлежи към семейството на картофите.

Плодове на физалиса обикновено съзряват в периода между юни и септември, като са завити почти изцяло или поне частично обвити във външна обвивка – шушулка, която остава от изсъхналите цветове.

Растението не е претенциозно и е сравнително лесно за отглеждане в стандартни жилищни условия. Но му е необходима светлина, затова за да се развива добре, трябва да е разположено в близост до прозорец.

При добро изсушаване на плодовете, които, както посочихме, узряват в периода юни-септември, те могат да бъдат съхранявани през целия зимен период. И са годни за консумация от човека.

На вкус са сочни и доста сладки, макар че имат и леко кисела нотка, но благодарения на нея действат доста ободряващо и освежаващо. Но с тях не трябва да се прекалява, тъй като плодовете на физалиса не попадат към групата на най-нискокалоричните храни, като от 100 грама от тях можем да се набавим около 130 килокалории.

Те притежават и редица терапевтични свойства – противовъзпалителни, антисептични, болкоуспокояващо, кръвоспиращо, диуретично, жлъчегонно, затова са широко използвани и в народната медицина.

Научни изследвания с тях не са провеждане, но това не означава, че не са ефективни, но просто не е сметнато са нужни, тъй като лечебните им свойства са проверени от времето, щом са достигнали до наши дни.

Пресните плодове и сокът са много подходящи при кожни, респираторни заболявания, а също и инфекциозни такива – дизентерия и при високо кръвно налягане.

За сметка на това пък са с доста висока хранителна стойност и са много полезни са предстоящия сезон на настинките и вирусите – съдържат значителни количества витамин А и С – 45-100 мг, в зависимост от начина на отглеждането на растението, органични киселини – около 1% от теглото – по-голямата част е лимонена киселина, но също присъстват и ябълкова и винена.

Плодчетата на физалиса имат в състава си пектини, въздействащи благоприятно на функцията на черния дроб, на който му се налага да се справя постоянно с вредни и токсични вещества, с които се сблъскваме в ежедневието си.

За разлика от плодовете, цветовете на растението не трябва да се приемат вътрешно, тъй като е установено токсичното им въздействие върху организма.

Плодовете на физалиса са използват и в кулинарията, но се използват по-скоро за украса на различни изделия на сладкарството като сладкиши, торти, мелби и прочие.

А както споменахме и по-горе тези плодчета лесно се сушат и от тях стават стафиди, които могат да прибавят при приготвянето на различни сладка с цел подобряване на техния вкус.

Забравете за болестите, като започнете да отглеждате физалис у дома
4.5 (90.36%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2015 13:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи