Загадката на педиатъра – майки срещу лекари

Мария
Написана от Мария юли 9, 2015 11:00

Загадката на педиатъра – майки срещу лекари

Акценти:

  • Педиатър - загадки
  • Полезна и вредна храна - деца
  • Ангина - поставяне на диагноза

Свързани:

Безспорно всяка майка познава своето дете както никой друг, но това не е повод тя сама да поставя диагнози и да назначава лечение вместо педиатър. Опитен британски лекар споделя истории, които показват колко е безсмислено, а понякога и опасно е самолечението.

Лекарят-педиатър Jack Singer продължава да разплита медицинските загадки и да развенчава разпространените митове за здравето на малките деца. Но този негов разказ е посветен на родителите, поставящи диагнози, родителите-лекари и тези, които смятат, че знаят как да лекуват детето си по-добре от лекар.

История №1 – антибиотик за профилактика

Класическа ситуация – „Викат ме за консултация на малък пациент – всъщност само за да издам болничен лист на майката. Тъй като всичко останало тя вече е направила сама – поставила диагноза и назначила лечение.

Тя ми съобщи, че нейната дъщеря е със зачервено гърло и за нея е съвсем ясно, че правела ангина. За да не допусне развитието на болестта още в първия ден дала на детето си антибиотик.

Засега дъщеря ѝ не се е подобрила, но тя знаела, че това е нормално. За съжаление, майката съвсем не е ясно, че антибиотиците са безсилни срещу вирусни инфекции, които като се проявяват като ангина с болки в гърлото.“

Между впрочем

За поставянето на диагноза „ангина“ е необходимо да се вземе секрет от гърлото, който да се изпрати в лаборатория за анализ на причинителя. Но у нас много рядко това се прави.

И така, болките и зачервяването на гърлото са най-разпространения симптом.

Възможно е да възникнат както при ангина, така и при бактериална инфекция – изисква се назначаването на антибактериални препарати, така и при фарингит обикновено вирусен, при който антибиотици не са нужни. Един не съвсем компетентен лекар може да разграничи ангина от фарингит, но майката, дори и най-грижовната, не е педиатър.

И затова е много вероятно да допусне грешка при поставянето на диагнозата и впоследствие при назначаването на лечение. В посочения по-горе случай на детето се дава абсолютно безполезен антибиотик вместо ефективно противовирусно средство.

Извод – червеното гърло е повод за консултация при педиатър или лекар специалист по уши, нос и гърло, това е много важно за своевременната диагностика, а също и за определянето на стратегията на лечение. Само лекар, а не майка, баба или фармацевтът в аптеката може да определи какъв препарат е необходим на детето в конкретния случай.

История №2 – полезна и вредна храна

Нека да помислим логически защо му е на детето супа със зеленчуци, при положение че може да яде палачинки или бонбони? Кой от нас е правил различен избор в детска възраст? Най-вероятно никой от нас. И това е напълно разбираемо.

Затова педиатрите винаги се учудват – защо родителите дават на детето си палачинки, вафли, млечни шоколади и бонбони? Детето се засища със сладките и калорични храни и е напълно нормално да не желае и да поглежда чинията със супата.

И чия е вината в случая – очевидно е, че не е на децата, а на родителите, които не умеят правилно да организират хранителния режим на детето си.

Извод – ако желаете детето ви да се храни правилно, на първо място преразглеждайте хранителния режим на семейството. Несправедливо е да желаете детето ви да яде овесена каша, а вие да дъвчете пред него палачинки с масло.

Загадката на педиатъра – майки срещу лекари
4.5 (90.37%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 9, 2015 11:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи