Загуба на гласа – бързо възстановяване с народни средства

Мария
Написана от Мария юни 10, 2015 11:05

Загуба на гласа – бързо възстановяване с народни средства

Акценти:

  • Загуба на глас - риновируси
  • Анасоново семе - коняк
  • Сгряващи компреси - растително масло

Свързани:

Гласът е един от най-важните инструменти за вербално общуване между хората. Поради загубата му се явява сериозен проблем за човека, тъй като за него става невъзможно да обменя информация с околните.

Какви са причините за загуба на гласа?

При това състояние напълно изчезва гласовата звучност. Следователно човек в такъв случай е способен да говори единствено шепнешком. В медицината пълната или частичната загуба на гласа се нарича афония.

В зависимост от това каква е причината за загубата на гласа, състоянието се определя като реално, функционално, паралитична, спазматична, истерична афония.
Също така се различава пълна и частична загуба на гласа. Когато е частична на човек го безпокои пресипване, дрезгав глас. При пълна човек е способен да издава само звуци подобни на шепот.

При възпроизвеждането на гласа на човека непосредствено участие вземат гласовите връзки, разположени над трахеята. Това са мембранни гънки, разположени в гърлото.

В процеса на вибрация на гласните струни се образува звук. За да се формират гласните звукове пълноценно е необходимо тези мембранни гънки да не бъдат възпалени и раздразнени.

По информация от български лекари в страните ни върлува опасен летен вирус /от семейството на риновирусите/, с който са заразени все повече хора у нас и освен традиционните симптоми като болки в гърлото, суха кашлица, при повечето заразени се наблюдава и пресипване на гласа, тоест частична афония.

Но е възможно силно заразната вирусна инфекция да прогресира в бактериална такава, чието излекуване е много продължително – почти месец.

Български лекари предупреждават, че вирусната инфекция не е безобидна и е възможно да доведе до пълна загуба на гласа, затова препоръчват ако усетим, че говорим дрезгаво или пресипнало да не губим време и да се обръщаме към лекар.

Ако все пак към момента не ви е възможно да посетите лекар веднага, то тогава можете да опитате да възстановите гласа си със следните проверени народни средства:

1. Горещо мляко с минерална вода с високо pH – например „Девин“ в съотношение 1 към 1. Получената напитка се пие на малки глътки в рамките на ден.

2. Мляко с яйце, мед и краве масло. Половин литър прясно мляко се пастьоризира, тоест загрява се до 70 градуса по Целзий, в него се разбива 1 яйце, след това се добавя по 1 една чаена лъжичка масло и мед. Получената смес се разбърква добре и се пие сутрин и вечер.

3. Анасоново семе с мед и коняк – това е една от най-ефективните рецепти при загуба на гласа. ½ чаша семена се залива с чаша гореща вода и се слага на котлона. Вари се не повече от 15 минути. Сваля се от печката, оставя се да изстине и се изцежда.

След това се добавя ¼ чаша липов мед в получената смес и отново се загрява до кипване. И накрая при изключването на котлона се добавя 1 супена лъжица коняк. Приема на всеки 30 минути по 1 супена лъжица.

4. Сгряващи компреси за нощта – използва се мед или затоплено растително масло, които се поставят непосредствено лягане и с тях се увива цялата шия.

5. Топло мляко с яйчен жълтък – в чаша мляко загрято предварително се сипва пресен яйчен жълтък, тоест несварен. Получената смес се пие на малки глътки или изплаква гърлото с нея.

Загуба на гласа – бързо възстановяване с народни средства
4.4 (88.73%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 10, 2015 11:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи