Захар

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 12:52

Захар

Акценти:

  • Захар
  • Хранителна стойност
  • Калоричност
  • Полезни свойства

Свързани:

С голяма степен на сигурност може да се каже, че едва ли има човек по света, който никога да не е вкусвал захар. Полезните ѝ свойства, както и възможното ѝ неблагоприятно въздействие са сред основните теми на множество научни публикации и експерименти.

Захар – това популярното наименование на захарозата, която представлява най-разпространеният в природата дизахарид. Влиза в състава в много от плодовете, но и в някои зеленчуци.

Особено високо е съдържанието на това вещество в различните видове захарно цвекло и тръстика, които съответно и се използват за промишленото производство на трапезна захар.

По отношение на процесите в човешкия организъм, захарозата лесно се разгражда в храносмилателната система и след това се всмуква в червата и постъпва в кръвния поток.

Интересен е фактът, че захарта и солта са отлични консерванти и при определена концентрация, те са в състояние да забавят и да дори да предотвратят размножаването на патогенните бактерии.

Калоричността на захарта е много висока, при това съдържанието на белтъчини и мазнини се приравнява към нула.

Хранителна стойност на 100 грама

• Моно и дизахариди – 99.8 грама;
• Минерален състав – 0.1 грама от него е установено наличието на следните минерални вещества:
– Желязо – 0.3 мг;
– Калий – 3 мг;
– Натрий – 1 мг;
– Калций – 3 мг;
• Вода – 0. 1 грама;

Захар – полезни свойства

Сравнително наскоро, полски лекари проведоха редица независими изследвания, в резултат на които достигнаха до заключението, че лишеният от захароза човешки организъм няма да успее да просъществува дълго.

Това се обяснява от факта, че захарозата притежава свойството да активира кръвообращението в главния и гръбначния мозък, поради това в случай на пълен отказ от този хранителен продукт, е възможно развитието на склеротични изменения в човешкото тяло. И именно поради това ползите за здравето от употребата на захар са очевидни.

При заболявания на черния дроб и на далака често се препоръчва на пациентите да се придържат към диета, която включва храни с повишено съдържание на захароза и в този случай ползата от захарта не подлежи на съмнение.

Освен това, хората, които обичат сладко много по-рядко страдат от артрит в сравнение с тези, които скептично се отнасят към употребата на тъй наречената „бяла отрова“.

Противопоказания

Говорейки за опасностите от захарта е важно да се знае, че тя бива два типа, тъй наречената „скрита“ и бяла кристална. Първият тип се съдържа в почти всички плодове, зърнени храни и някои зеленчуци, които са сладки по вкус като морковите и цвеклото.

Баластните вещества потискат бързото усвояване на захарозата в червата и така тя постепенно прониква в кръвния поток и по този начин не се натоварва толкова панкреаса, ако човек хапне нещо много сладко и в голямо количество.

Съвсем различни свойства притежава бялата кристална или външната захароза, която се влага при производството на различните захарни изделия, сладкиши, торти и пасти.

В някои храни естествено се съдържат прости захари като в меда например.

Именно този вид захароза се счита за неблагоприятна и за фигурата и за зъбите и за това е необходимо да се използва разумно.

Съществува и мнение сред някои учени, че консумацията на бяла кристална захар в големи количества е възможно да отключи някои алергични реакции и да възникнат нарушения във функцията на имунната система.

Захар
4.5 (89.27%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 12:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи