Захарни войни – кафява против бяла и обратно

Мария
Написана от Мария август 19, 2016 23:11

Захарни войни – кафява против бяла и обратно

Акценти:

  • Кафява захар - тръстикова
  • Полезна - минерали
  • Микроелементи - запазване

Свързани:

Бялата захар винаги е била наричана бяла смърт, а кафявата се превъзнася като полезна. Има ли разлика между тях всъщност?

Първо, има ли разлика в състава?

Тръстиковата захар не се рафинира, и сама по себе си има приятен вкус и карамелена миризма. Ако обаче е от захарно цвекло, трябва задължително да се рафинира, защото без обработка – вкусът и миризмата са отблъскващи.

Основната разлика между тръстиковата захар и бялата е в това, че в нея се съхраняват растителни влакна, доколкото не се рафинират.

Освен това в тръстиковата се запазват микроелементи. Според информацията на националната база данни на хранителните продукти на САЩ – в нея са налични данни за състава и енергийната стойност на почти всички съществуващи храни, в тръстиковата захар има повече калий, желязо, магнезий, фосфор.

Тоест повече минерални вещества. В него също се съхраняват витамини.

Коя е по-сладка?

Свикнали сме да смятаме тръстиковата захар за по-натурална, затова и по-малко сладка. Но това е погрешно мнение. И бялата захар, и кафявата съдържат еднакво количество захароза – 99.75%. Тоест и бялата, и кафявата захар са чиста захароза.

Как бялата и кафявата захар влияят на организма?

Не трябва да се подвеждаме от факта, че в тръстиковата захар се запазват растителните влакна, витамините и минералите. Там не са толкова много, че кафявата да стане безобидна и полезна.

Световната здравна организация препоръчва употребата на по-малко от 5% от употребяваните през деня калории. Това е еквивалентно на приблизително 25 грама – приблизително 6 чаени лъжички захар дневно за възрастен човек с нормален индекс на телесната маса.

Тоест 5% – това е общо цялата захар, която ядем – не само сладки неща, но и плодове и сокове. Захарта често се крие в готовите продукти в скрит вид, например в кетчупа и дори в хляба.

При толкова малко допустимо количество захар, както СЗО препоръчва, наличието на минерали и растителни влакна в кафявата захар не играе никаква роля, по-добре да си я набавяме от плодовете и зеленчуците.

Кафявата и бялата захар са равни по количество със захарозата. Това означава, че еднакво „убиват“ панкреаса.

Защо кафявата захар струва почти двойно повече от бялата?

Цената ѝ у нас е обусловена от това, че у нас не расте захарна тръстика. Цената пряко зависи от транспортните разходи. Затова и у нас има толкова голяма реклама на кафявата захар – представя са като нещо много луксозно, защото по света е малко и се добива ръчно.

Всъщност обемът на производството на бяла и кафява захар е почти еднакъв. 60% от захарта по света е тръстикова, а 40% – от цвекло.

Тръстиковата се добива основно в Бразилия, Индия, Тайланд и Китай. Бяла – САЩ, Русия и ЕС.
В някои държави действително тръстиковата захар се добива ръчно – с помощта на ножове мачете.

Но това не влияе на цената на крайния продукт – „живият“ труд се използва, защото в тези страни е евтина работната сила, и на бизнеса му е по-лесно да плаща за работа на хората, отколкото за строителството на заводи.

Кафявата захар – невинаги е тръстикова

Често в магазините като нерафинирана тръстикова се продава бял рафинат, оцветен с меласа или с рафинирана тръстикова захар. Затова на опаковката задължително да търсите „нерафинирана тръстикова захар“, а не просто кафява, тъмна и т.н.

Захарни войни – кафява против бяла и обратно
4.5 (90%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 19, 2016 23:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи