Замразените храни, и особено плодовете и зеленчуците, се радват на много голяма популярност у нас.
Спестяват време, понякога пари, но по отношение на ползата им за здравето мненията се разминават.
Популярност на замразените храни
В Европа основно се търсят замразени плодове и зеленчуци.
Това не е изненадващо, тъй като тези храни са признати са неизменна част от здравословното хранене.
Кардиолози от американската кардиологична асоциация препоръчват ежедневно да се консумират 4 порции плодове и 5 порции зеленчуци.
Предполага се, че те влизат в тези 2000 килокалории, които се препоръчват за жените и 2500 за мъжете.
Но не всички хора имат достъп до пресни плодове и зеленчуци в неограничено количество, затова идеален вариант в този случай са замразените.
Днес американските кардиолози твърдят, че плодовете и зеленчуците в замразен вид са полезни за сърдечно-съдовата система.
Ползи от замразените хранителни продукти
Според статистиките 49% от американците предпочитат да купуват замразени храни, тъй като ги харесват на вкус.
Освен това за приготвянето им е необходимо по-малко време, и дори децата могат сами да си ги приготвят.
27% пък смятат, че замразените храни спестяват средства.
Диетолозите също все по-често препоръчват на своите пациенти за приготвянето на поне едно от 3-те хранения да се използват замразени хранителни продукти.
И обясняват това по следния начин.
• Лесно се разпределят порциите
Със замразените храни много лесно се разпределят порциите.
Не трябва да се теглят или пък да гледаме дали няма да прекалим. Купуваме и хапваме.
• Лесно пресмятане на калории
Не е нужно да теглим храната и да знаем какви са съставките ѝ, за да разберем каква ще е общата калоричност на ястието, което приготвяме.
Достатъчно е да прочетем написаното на опаковката.
• Приготвят се лесно и не се изхвърлят
Замразените храни са налични във всички магазини, и не изискват специални умения за приготвяне.
Освен това могат да се съхраняват и дълго време.
Не се налага и да ги изхвърляме.
Например, ако не успеем да изядем навреме пресните зеленчуци, се развалят след няколко дни и се налага да ги изхвърлим.
Със замразените храни този проблем не съществува.
• Запазване на полезните свойства на храната
При т.нар. шоково замразяване, до -30 градуса, загубата на витамин С е 15-20%.
Консервирането няма такъв ефект, при затваряне на плодове и зеленчуци в буркани се разрушава до 50% от витамин С, а при сушене – до 70%.
Неочакван ефект от замразяването е получен за черната и синята боровинка.
Тези плодове са известни с високото си съдържание на антоциани – мощни антиоксиданти.
Оказва се, че при замразяване в клетките на плодовете се образуват водни кристали, които правят антоцианите по-лесни за усвояване от организма.
В случая замразяването на тези плодове ги прави още по-полезни.
Недостатъци на замразените храни за здравето
Замразените храни могат да се съхраняват дълго време, но зеленчуците, рибата и месото след около година губят хранителната си стойност.
При съхранение на температура от -18 градуса.
Замразени храни и инфекции
Трябва да се има предвид и човешкият фактор.
Някой някъде в неизвестни за нас условия е приготвил тази храна и я опаковал.
В съвременните производства се спазват санитарните правила и случаите на инфекции са рядкост.
Но през есента на 2016 година консумацията на замразени ягоди доведе до избухване на епидемия от хепатит А в 9 американски щати.
Диагнозата била поставена на 134 души, които консумирали нарязани, замразени ягоди.