Замразените храни, и особено плодовете и зеленчуците, се радват на много голяма популярност у нас.

Спестяват време, понякога пари, но по отношение на ползата им за здравето мненията се разминават.

Популярност на замразените храни

В Европа основно се търсят замразени плодове и зеленчуци.

Това не е изненадващо, тъй като тези храни са признати са неизменна част от здравословното хранене.
Кардиолози от американската кардиологична асоциация препоръчват ежедневно да се консумират 4 порции плодове и 5 порции зеленчуци.

Предполага се, че те влизат в тези 2000 килокалории, които се препоръчват за жените и 2500 за мъжете.

Но не всички хора имат достъп до пресни плодове и зеленчуци в неограничено количество, затова идеален вариант в този случай са замразените.

Днес американските кардиолози твърдят, че плодовете и зеленчуците в замразен вид са полезни за сърдечно-съдовата система.

Ползи от замразените хранителни продукти

Според статистиките 49% от американците предпочитат да купуват замразени храни, тъй като ги харесват на вкус.

Освен това за приготвянето им е необходимо по-малко време, и дори децата могат сами да си ги приготвят.

27% пък смятат, че замразените храни спестяват средства.

Диетолозите също все по-често препоръчват на своите пациенти за приготвянето на поне едно от 3-те хранения да се използват замразени хранителни продукти.

И обясняват това по следния начин.

• Лесно се разпределят порциите

Със замразените храни много лесно се разпределят порциите.

Не трябва да се теглят или пък да гледаме дали няма да прекалим. Купуваме и хапваме.

• Лесно пресмятане на калории

Не е нужно да теглим храната и да знаем какви са съставките ѝ, за да разберем каква ще е общата калоричност на ястието, което приготвяме.

Достатъчно е да прочетем написаното на опаковката.

• Приготвят се лесно и не се изхвърлят

Замразените храни са налични във всички магазини, и не изискват специални умения за приготвяне.

Освен това могат да се съхраняват и дълго време.

Не се налага и да ги изхвърляме.

Например, ако не успеем да изядем навреме пресните зеленчуци, се развалят след няколко дни и се налага да ги изхвърлим.

Със замразените храни този проблем не съществува.

• Запазване на полезните свойства на храната

При т.нар. шоково замразяване, до -30 градуса, загубата на витамин С е 15-20%.

Консервирането няма такъв ефект, при затваряне на плодове и зеленчуци в буркани се разрушава до 50% от витамин С, а при сушене – до 70%.

Неочакван ефект от замразяването е получен за черната и синята боровинка.

Тези плодове са известни с високото си съдържание на антоциани – мощни антиоксиданти.

Оказва се, че при замразяване в клетките на плодовете се образуват водни кристали, които правят антоцианите по-лесни за усвояване от организма.

В случая замразяването на тези плодове ги прави още по-полезни.

Недостатъци на замразените храни за здравето

Замразените храни могат да се съхраняват дълго време, но зеленчуците, рибата и месото след около година губят хранителната си стойност.

При съхранение на температура от -18 градуса.

Замразени храни и инфекции

Трябва да се има предвид и човешкият фактор.

Някой някъде в неизвестни за нас условия е приготвил тази храна и я опаковал.

В съвременните производства се спазват санитарните правила и случаите на инфекции са рядкост.

Но през есента на 2016 година консумацията на замразени ягоди доведе до избухване на епидемия от хепатит А в 9 американски щати.

Диагнозата била поставена на 134 души, които консумирали нарязани, замразени ягоди.