Запек по време на диета – как да го избегнете

Мария
Написана от Мария септември 24, 2015 22:38

Запек по време на диета – как да го избегнете

Акценти:

  • Пшенични трици - запек
  • Растителни фибри - нежелани реакции
  • Строги диети - избягване

Свързани:

Запекът по време на диета не е рядко явление. Основната причина за нарушаване на чревната перисталтика по време на диета е изобилието от белтъчни храни и ограничаването на употребата на растителни влакна, които са необходими за нормалното храносмилане.

За запек може да се счита нарушаване изпразването на червата, при което изхожданията са на по-рядко от 48 часа. Причините за запека могат да бъдат най-различни – от неправилно хранене до тежки заболявания на червата.

Често нарушаването на честотата на изпразването на червата възниква при любителите на различни диети. Защо се случва така?

Малко въглехидрати и много белтъчини

Често диетите за отслабване се характеризират с ограничена употреба на въглехидрати и повишаване на количеството на храни източници на белтъци.

Следва да се отбележи, че за нормалната дейност на червата е необходимо да се употребява достатъчно количество растителни влакна – фибри, които се съдържат в зеленчуците, плодовете и в зърнените култури.

Ако става дума за диетата на Дюкан, то храните, разрешени при нея – яйца, месо и риба, не съдържат влакна. На практика те напълно се усвояват от организма, оставяйки след себе си малко отпадни и баластни вещества.

Липсата на растителни влакна по време на диета е основната причина за възникване на запек. Освен това недостатъчната употреба на мазнини също неблагоприятно се отразява на чревната перисталтика.

Какво да правите?

Включете в хранителния режим плодове и зеленчуци

Старайте се да избягвате строгите диети, основаващи се само на белтъчна храна. Включвайте в хранителния си режим пресни плодове и зеленчуци, които ще спомогнат за нормализиране на храносмилането.

За ускоряване изпразването на червата се препоръчва включването в хранителния режим на храни като цвекло и сушени сини сливи, притежаващи слабителни свойства.

Ходете пеша

Липсата на физическа активност също негативно се отразява на състоянието на червата. Ако съблюдавате диета и същевременно се движите малко, то навярно това ще доведе до запек.

Най-добрата активност за нормализиране на храносмилането е ходенето. Отделяйте му по 1-2 часа на ден, това ще спомогне за подобряване на храносмилането.

Увеличете количеството на приеманите течности

За да избегнете запекът по време на диета, лекарите препоръчват изпиването на по 1 чаша вода 20-30 минути преди хранене. Достатъчна е приемът на 2-2.5 литра течности дневно, като така фецесът ще увеличи обема си и ще се ускори неговото придвижване по дебелото черво.

Също така можете да си създадете навик сутрин да започвате с прием на чаша прясно изцеден сок. Когато го изпиете на гладно, вие предизвиквате рефлекс на дебелото черво и позив да отидете до тоалетна.

След това е добре закуската ви да включва храни източници на растителни влакна. Подходящи са пълнозърнестите храни – макарони, ориз, пълнозърнестият хляб, а също и бобовите растения, които са богати на неразтворими фибри, до голямо степен удовлетворяват потребността на влакна.

Ако въпреки това не забелязвате ефект и запекът продължава можете да добавяте към млечнокиселите продукти – извара, кисело мляко, по 20 грама пшеничени трици, но обърнете внимание – трябва да бъдат екологично чисти.

Но внезапното приемане на голямо количество растителни влакна се отразява неблагоприятно на храносмилателната система и вие скоро ще почувствате подуване, ще започнете да отделяте газове, а понякога дори се появяват болки в корема, затова трябва да се придържате към принципа за умереност.

Запек по време на диета – как да го избегнете
4.6 (91.32%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 24, 2015 22:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи