Запек

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:42

Запек

Акценти:

 • Какво е запек?
 • Как да разбера, че имам този проблем?
 • Мога ли да се излекувам сам?
 • Запекът опасен ли е?
 • Съществуват ли рискове от запек?

Свързани:

Какво представлява запекът?

Запекът или констипация е състояние, което се характеризира с намалена честота на чревните движения – перисталтика или се затруднява изхождането. При запек обикновено човек се изхожда по-трудно, поради съдържащото се по-малко от обичайното количество вода в изпражненията. Запекът е симптом, а не заболяване.

Като цяло да бъде точно описание, защото при всеки човек се проявява по различен начин. В допълнение, тъй като ние по принцип не обсъждаме честота на чревните ни движения и не се наблюдаваме един друг кой колко често се изхожда, често ни е трудно да определим дали по-рядко се изхождаме или дали изпитваме повишена трудност при дефекация, отколкото при останалите хора.

Нормалната честота на чревните движения варира значително като се започне от три изхождания на ден и се достигне до три пъти седмично. Все пак, ако човек има някаква честота на изхождане, която в определен момент рязко се променя и това ново състояние се задържи продължително, това е основание той да потърси лекарска помощ.

Като цяло, консултация с лекар трябва да се направи, ако човек забележи, че не се е изхождал повече от три последователни дни и тъй като чревното съдържимо се втвърдява човек трябва да положи немалко усилие, което може да е съпроводено и с болка, по време на дефекация.

Съществува погрешно схващане, че при запек отпадните продукти, които се изхвърлят от тялото чрез дефекация се усвояват обратно от организма и това може да е опасно за здравето на човек и дори да съкрати живота му.

И затова някои хора се страхуват, че е възможно да бъдат натровени от собствените си изпражнения, ако те се задържат за по-продължителен период в тялото. Нищо от това не е вярно. Също така има малко доказателства, че клизмата подобрява здравословното състояние на хората с нормална чревна функция.

При възрастните хора вероятността да получат е пет пъти по-голяма, отколкото при младите.

Симптоми на констипация (запек)

При всеки в това състояние симптомите са индивидуални в зависимост от възраст, хранителен режим и каква е била нормалната му честота на дефекация. Ще се ограничим само май общите симптоми, които човек може да има при запек:

 • Трудности при започването или завършването на дефекацията;
 • Трудно преминаване на изпражненията;
 • След продължително напъване преминават твърди изпражнения;
 • Ако засегнатият има синдром на раздразненото дебело черво, което съпътства с пулсиращи болки в корема, увеличено количество газове, усещане за подут корем, както и промяна в перисталтиката на червата.
 • Ако засегнатият е с чревния непроходимост, която предизвиква гадене, повръщане, липса на перисталтика и невъзможно преминаване на газовете.
 • Подут корем, главоболие и загуба на апетит;
 • Обложен език, лош дъх (халитоза) и лош вкус в устата.

Лечение на запек

Чистият зехтин облекчава запека, тъй като стимулира перисталтиката и ако се приема редовно, запекът е много вероятно да бъде напълно преодолян. На вас ще ви е необходимо:

 • 1 супена лъжица зехтин;
 • 1 чаена лъжичка лимонов сок по желание.

Приема се по една супена лъжица сутрин на гладно, тъй като действа най-добре на празен стомах, затова ако сте се хранили преди това е най-добре да изчакате да минат няколко часа преди да го приемате. Можете да го смесите с лимонов сок, за да подобрите вкуса и защото лимоновият  сок също е естествено средство за облекчаване на запека.

Физическата активност също е много полезна при запек, тъй като ако искаме червата ни да се движат нормално, трябва и ние да се движим.

Определите си време от деня, когато ще освобождавате червата си – създайте си нещо като график и когато спазвате известно време този режим около 21 дни обикновено са необходими, вие „приучвате“ дебелото си черво кога трябва да освободи съдържанието си и всеки ден по едно и също време ще получавате позив за дефекация.

Запек
4.4 (88.21%) 39 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи