Запушен нос – първи признак на бременност

Мария
Написана от Мария август 21, 2018 21:51

Запушен нос – първи признак на бременност

Акценти:

  • Слух - проблеми
  • Капки за нос - капиляри
  • Кислород - недостатъчно постъпване

Свързани:

Убедени сте, че първите признаци на бременността са гадене и желание да си похапнем нещо солено? Не е задължително. Ако на жената без особени причини започне да ѝ се запушва носа, може да подозира не простуда, а бременност.

Гаденето е основният симптом на ранна токсикоза, най-вероятно ще отшуми към началото на четвъртия месец, а запушеният нос не само ще ни остави, но и ще се усили.

Някои бъдещи майки дори в родилния дом отиват с капките за нос, но така едва ли ще могат да се справят с проблема.

Хормони и постоянното запушване на носа без хрема

Постоянно запушване на носа без хрема – хормонална блокада, това е състояние, при което не се наблюдават никакви секрети от носната кухина. Слузта в този случай не е много, и попада направо в гърлото.

Обикновено запушеният нос без хрема съпровожда и запушените уши. Това се обяснява и с факта, че отокът се разпространява не само към носоглътката, но и към евстахиевата тръба. На свой ред това може да доведе до поява на проблеми със слуха.

Блокирани могат да се окажат и придатъчните кухини на носа. Това може да доведе до поява на проблеми със слуха. Това предизвиква много неприятни усещания, сходни със симптомите на синузит.

С тази разлика, че причината за това състояние не е инфекцията. А виновни за това са хормоните, и по-точно измененията на хормоналния фон, характерни за бременност.

Най-трудно е през нощта. Проблемът е, че тонусът на кръвоносните съдове в хоризонтално положение се понижава и от това носът се запушва още повече.

Някои жени свикват с това състояние и през 9-те месеца не се разделят с капките за нос. Това не е най-доброто решение.

Организмът привиква към тях, вследствие на което ефектът от препарата става краткотраен. А понякога и изобщо нулев – жената си слага капки, а запушеният нос при бременност става още по-силен.

Как да се избавим от запушения нос при бременност без капки за нос?

Механизмът на действие на съдосвиващите капки се състои в свиване на малките кръвоносни съдове – капиляри. В резултат притокът на кръв към лигавицата на носа намалява, а отокът по вените остава предишния. Така се осъществява дренаж на лигавицата, и дишането се възстановява.

Наистина капките намаляват запушването на носа при бременност, но не са предназначени за перорален прием. Въпреки това тези лекарства, попадайки на лигавицата на носа, частично се абсорбират в кръвта.

А всичко, което остава, се стича по задната стена на гърлото към хранопровода, след това постъпва в стомаха и оттам в организма на бременната и на бебето.

Това може да предизвика свиване на кръвоносните съдове, подхранващи тъканите, и като следствие недостатъчно постъпване на кислород и хранителни вещества.

А те са необходими за нормалното развитие на кислорода и на хранителните вещества, необходими за нормалното развитие на плода.

За да ограничим използването на съдосвиващи капки или да се откажем от тя съвсем, не се препоръчва:

  • При необходимост в носа се слагат няколко капки физиологичен разтвор – 2 супени лъжици сол на 1 литър топла преварена вода. Дишането ще ни стане по-леко.
  • За намаляване на запушването на носа без хрема помага и точковият масаж. Първо трябва да помасажираме крилата на носа;
Запушен нос – първи признак на бременност
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 21, 2018 21:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи