Заразен молуск

Мария
Написана от Мария октомври 1, 2014 21:09

Заразен молуск

Акценти:

  • Появява ли се сърбеж при заразен молуск?
  • Самоограничаващо ли се е заболяването?
  • Какво изглежда характерният обрив?

Свързани:

Описание

Заразен молуск представлява инфекция на кожата, която се причинява от вирус. Засяга предимно деца и млади хора. Характерна за кожната инфекция е появата на кожни лезии които наподобяват издигнати, закръглени подутини с бял, розов или телесен цвят.

Предаването на вируса се осъществява чрез директен контакт със заразен човек или при досег със заразени предмети. Инфекцията най-често се диагностицира от дерматолог въз основа на характерния вид на кожните лезии, въпреки че често се налага да се хистологично изследване на материал от лезиите.

Заболяването е доброкачествено и самоограничаващо се при здравите хора и не винаги е необходимо лечение. Въпреки това при някои хора например при тези с отслабена имунна система, често се налага лечение, тъй като кожните лезии са по-устойчиви и могат да се разпространят на повече места по кожата.

Поддържането на добра лична хигиена и избягването на пряк контакт със заразени хора, може да спомогне за предотвратяване на този вид вирусна инфекция на кожата.

Какви са симптомите?

Обривът започва като малки безболезнени папули – малки повдигнати бучки, всяка, от които е с диаметър около 2-5 мм.

Лезиите обикновено изглеждат като куполообразни папули, които имат восъчна, гладка или перлена повърхност. Те са бели, розови или с телесен цвят и с течение на времето в техния център се появява вдлъбнатина, която съдържа гъсто бяло вещество подобно на сирене. Това ядро може да се изцеди лесно. Може да има зачервяване и лющене на ръбовете на лезиите поради нараняване.

Лезиите могат да се появят във всяка област на кожата. Те обикновено са групирани в една или две кожни области, но могат да са разпространени и навсякъде. При децата обрив се появява по лицето, торса и крайниците, а при възрастните лезиите са в гениталната област, перинеума и по бедрата от вътрешната им страна. Обикновено лезиите са около 20 на брой, но в някои случаи могат да достигнат и до няколко стотин.

Обривът не засяга дланите или стъпалата, а в много редки случаи лезии могат да се появят по лигавицата на устата.
Обикновено няма сърбеж или болезненост при допир и не се развиват генерализирани симптоми като повишена температура, гадене или отпадналост.

Лечение на заразен молуск

При здравите хора, тъй като заболяването е самоограничаващо се, то обикновено преминава спонтанно от себе си след няколко месеца. След като диагнозата бъде поставена, първоначалните мерки за лечение в домашна обстановка трябва да бъдат насочени към предотвратяване разпространението на вируса на други хора.

Също така трябва да се избягва чесане на лезиите. Така ще възпрете евентуално разпространение на вируса в други части на кожата и разраняване на кожата, което може да предизвика вторични бактериални инфекция поради проникването на бактерии в наранените зони.

Как да се предпазим?

Тъй като заразяването с вируса се осъществява чрез директен контакт, опитайте се да избегнете досег с кожната повърхност на заразени хора. Засегнатите трябва да покриват откритите си лезии с дрехи или бинт, за да се намали вероятността от предаване. Не е необходимо да спирате заболелите деца от училище.

Избягвайте споделяне на лични вещи като кърпи, компреси, дрехи и ножчета за бръснене.

Избягвайте досег с потенциално заразени обекти като например фитнес уреди, постелки и пейки.

Тъй като обривът може да се разпространи от една част на кожата към другата чрез докосване на лезиите, избягвайте чесането или изцеждането на лезиите.

Заразен молуск
4.6 (91.22%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 1, 2014 21:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи