Заразяване с хепатит е възможно навсякъде – как да се защитим от вируса

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 15:31

Заразяване с хепатит е възможно навсякъде – как да се защитим от вируса

Акценти:

  • Хепатит А - начини на заразяване
  • Хепатит В - вероятност от хронифициране
  • Заразяване с хепатит В от обществени басейни

Свързани:

Ако през студените зимни месеци най-често ни засягат простудните заболявания, то през идващото лято ни дебнат не по-малко опасни инфекции.

В България, според неофициалните данни на пациентските организации, от хронична форма на хепатит С боледуват 100 хиляди души, а от хроничната форма на хепатит В около 400 хиляди души. Но много от тези хора дори и не подозират за своите диагноза.

Заразяването с вирусни хепатити, включително и в острите им форми, може да се осъществи практически навсякъде – в ресторанта, в салона за красота, на плажа и пр.

Вирусните хепатити са заболявания, предизвикани от няколко вида вируси, засягащи клетките на черния дроб. Най-често хората се инфектират с вирусните хепатити А, В, С. Истината е, че пътищата и способите за заразяване с тези заболявания се различават.

Например, хепатит А е „болест на мръсните ръце“, предава се чрез храна и вода и е популярен в обществото като жълтеница /въпреки че е възможно и да не се прояви никакви пожълтяване на кожните повърхности/.

Заразяването е възможно, ако човек консумира недобре измити плодове или зеленчуци, при пиене на вода от замърсен с канализационни води сладководен водоем или при използване за пиене на вода от чешма в държава, където няма достатъчен контрол върху качеството на питейните води.

В ресторантите също е възможно заразяване поради консумация на ястия, приготвени от хранителни продукти, които не са преминали термична обработка като месо например. Опасни могат да бъдат млечнокиселите продукти, напитките с лед от несварена вода.

В магазините опасността се крие в готовите салати, в обществените тоалетни – по дръжките на вратите и крановете на чешмите. При това симптомите на болестта на мръсните ръце са сходни с теза на т.нар. чревен грип или на хранително отравяне – повишава се телесната температура, появяват се болезнени усещания в тялото, гадене, болки в корема.

Хепатит А, обикновено не изисква специфично лечение, заболелите сами оздравяват като си изграждат устойчив имунитет. Но с вирусните хепатити В и С е доста по-сложно.

При остър хепатит В в 90-95% от случаите настъпва самоизлекуване и само в 5% заболяването преминава в хронична форма.
А при острата форма на хепатит С прогресия в хронична форма се наблюдава при 70-80% от случаите.

Източник на инфекцията се явява човека, който нерядко и сам не подозира за това, че е болен. Поради това има риск от заразяване във фризьорските салони и тези за красота, където се използват многократно инструменти за оформяне на маникюра и в особено популярните напоследък тату салони.

Но там ни уверяват, че дезинфекция се провежда – пред нас почистват инструментите със спирт или ги поставят в стерилизатор.

Всеки от нас трябва да е наясно, че обработката със спирт или преваряване и дори обеззаразяване с ултравиолетови лъчи е недостатъчно. Всички инструменти трябва да бъдат стерилизирани в специални устройства – стерилизатори.

И обикновено те се намират не в кабинета, пред клиента само се разпечатва пакетът с безопасните инструменти.
Заразяване може да се осъществи от нестерилни или недостатъчно добре стерилизирани медицински инструменти – известни са случаи на избухване на подобни инфекции.

Полезно е да се знае, че учените смятат, че ако у вирусите някога се появи съзнание, то тези на хепатита могат да бъдат признати са „най-умните“, защото са много съобразителни.

Ако 10 мл кръв от болен от хепатит В бъде изсипана в басейн и се вземе 10 мл вода от този водоем и след това се инжектира в човекоподобна маймуна, тя ще се разболее.

Интересен е и фактът, че в нара са открити вещества, които предпазват от хепатит С.

Заразяване с хепатит е възможно навсякъде – как да се защитим от вируса
4.5 (89.79%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 15:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи