Защо алергиите са цената, която плащаме за имунитета срещу паразити

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2015 19:06

Защо алергиите са цената, която плащаме за имунитета срещу паразити

Акценти:

  • Алергия - страничен ефект
  • Паразити - антигени
  • Имунна система - алергии

Свързани:

Алергията е страничен ефект от наличието на имунитет срещу заболявания при човека, установиха наскоро учени. Каква връзка съществува между прашеца на брезата и червеите-аскариди и защо без алергии човек би живял много по-лошо.

През последните няколко десетилетия честотата на възникване у хората на алергични реакции към най-разнообразни вещества стремително нараства. Алергията бива последвана не само от зачервяване на кожата, обрив, сърбеж или хрема, но може да доведе и до много по-сериозни последствия алергична астма или анафилатичен шок.

Алергиите възникват, тъй като имуноглобулини – специфичен клас сложни белтъци, които осигуряват функционирането на имунитета на организма, разпознават определен спектър от съдържащи се в растенията и храната белтъци.

Основна роля в този процес играе имуноглобулинът с название IgE. Учени предполагат, че този белтък се е появил у човека в хода на еволюцията за осигуряване на способността на организма да се съпротивлява с разпространени многоклетъчни паразити, предизвикващи инфекциозни заболявания.

Впрочем, при липса на опасност от страна на паразити тази част от имунната система може да стане свръхчувствителна към алергени и да ги атакува с удвоена сила. Този процес може да доведе до неконтролируема алергична реакция и да доведе до летален изход.

Група учени от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина си поставили за цел да установят защо, отговарящата за съпротивлението на паразити част от имунната система предизвиква алергична реакция, а също и да се разберат по какъв начин тя избира кои белтъци да атакува.

За да намерят отговори на тези въпроси, изследователите анализирали химическия състав на 2712 най-разпространени белтъци алергени. Оказало се, че около половината от тях влизат в десетката на най-разпространените, предизвикващи алергия семейство белтъци – голяма група еволюционно свързани белтъци, притежаващи сходна последователност от аминокиселини.

Впоследствие изследователите трябвало да разберат, че именно тази последователност ги прави забележими за имуноглобулините.

В резултат учените открили 206 области на антигенни детерминанти – части от белтъците, които принуждават имунната система да ги разпознава като чужди, а след това заели с търсенето на такива области от състава на протеините, отделяни от червеите-паразити /плоски червеи – хелминти и кръгли червеи нематоди/. Общо учените секвенирали 70 403 „паразитни“ белтъка.

За да се разбере какви именно са отделяните от червеите вещества остават в кръвта на заразените с тях хора, учените взели кръвни проби и плазма от 372-ма души на възраст от 6 до 40 години, живеещи в село на брега на езерото Виктория в Уганда. В изследването взели участие само хора, наличието на паразити в организма на които можело да се определи само чрез едно изследване на фецес.

В резултат на сравнението на състава на белтъците учените успели да установят, че 1387, отделяни от червеите белтъци съдържат участъци, аналогични на тези, които могат да се установят в състава на белтъците-алергени.

В частност изследователската група успяла да установи, че един от най-ярките случаи на сходство между паразитните белтъци и алергените е двойка протеини, открити в тялото на аскаридите, които паразитират у човека и в прашеца от дървото от вид бреза. Съставът на тези белтъци е еднакъв на 27%, което кара и имунната система да реагира на тях по сходен начин.

Въпреки това учените все още не са наясно как областта от антигенната детерминанта привлича имуноглобулините.

Защо алергиите са цената, която плащаме за имунитета срещу паразити
4.4 (87.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2015 19:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи