Защо боровите шишарки помагат срещу инсулт

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2016 11:55

Защо боровите шишарки помагат срещу инсулт

Акценти:

  • Борови шишарки - инсулт
  • Профилактика - последствия
  • Настой - приготвяне

Свързани:

Младите борови шишарки са използвали от нашите предци като средство срещу скорбут, туберкулоза, бронхит, настинки, заболявания на ставите. Знахарите са приготвяли от тях различни балсами, сладка, мед и настои.

Шишарките на бора започват да зреят през втората година, като при сухите ветрове се разтварят. В народната медицина за терапия на различни заболявания се използват само млади борови шишарки.

От червените и зелените шишарки народните знахари правили настои, които не отстъпват по целебни свойства на много съвременни медицински препарати.

Влизащият в състава на зелени шишарки сок, придава на настоя уникалните му целебни качества, помагащи за борба със заболявания на костите, ставите, стомашно-чревния тракт, заболявания на дихателните органи.

Боровите шишарки са ефективни и срещу инсулт. Уникалните им свойства заинтересовали американските учени, които провели редица изследвания, доказващи високите им терапевтични качества.

И за да бъде лечението с това народно средство достъпно, калифорнийските специалисти започнали работа над създаването на таблетирана форма на това средство.

Лечение на инсулт с борови шишарки

Най-известното фитонцидно растение, растящо в нашата страна – това е борът.

Известно е, че фитонцидите притежават мощно антимикробно действие, като унищожават не само патогенните микроорганизми, но и притежават отлично тонизиращо действие, и са способни да стимулират имунитета.

Шишарките на бора натрупват голямо количество полезни вещества.

Освен известните фитонциди в младите борови шишарки се съхраняват витамини, етерични масла и много ценни терапевтични вещества – танини, които притежават уникално свойство, поради което започна използването им в народната медицина при инсулт.

Изследванията, проведени в САЩ, показват, че съдържащите се в шишарките неизвестни досега танини, притежават свойството да спират отмирането на клетките на главния мозък при инсулт.

По време и след инсулта, поради нарушение на кръвообращението на главния мозък протича интензивна загуба на нервни клетки, този процес не само не спира в период на възстановяване, но дори и се засилва.

Експерименти върху мишки показват, че при използването на тези танини загинали само 20% от мозъчните клетки, докато при останалите гризачи, гибелта на клетките достигнала до 70%.

Този феномен се обяснява с това, че при блокиране на един от ензимите, участващ в процеса на жизнената дейност на клетките на главния мозък, се преустановява и гибелта на клетките.

А танините, открити в боровите шишарки, притежават това свойство.

Това било и експериментално доказано от калифорнийски учени, които сега планират пускането на лекарствени препарати от шишарки за терапия на последствията и за профилактика на инсултите.

Как да си направите настой от борови шишарки?

Обикновено за лечебни процедури в народната медицина се използват зелени шишарки, които се събират около Еньовден – в дните около 24 юни, това са вече твърди, формирали се, но още зелени шишарки, които са подходящи за приготвяне на настои.

Но за лечение на инсулт е най-добре да се събират малко по-късно.

За профилактика, и за лечение на инсулт се използват зрели, но не отворили се шишарки със семена, като могат да се събират от юни до септември, през лятото натрупват необходимите танини.

Достъпна и елементарна рецепта как да си направите настой от борови шишарки, а също и отвара за тези, които не трябва да приемат спиртни разтвори:

• 5 шишарки, събрани от юни до септември, добре се измиват с течаща вода, нарязват се и се заливат с 1 чаша 70% етилов спирт или водка. Оставят се на тъмно за 14 дни, като се разклащат всеки ден. След това се прецеждат и се приема по 1 чаена лъжичка сутрин за профилактика и 3 пъти дневно за лечение.

Защо боровите шишарки помагат срещу инсулт
4.4 (88.62%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2016 11:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи