Защо да живееш тук и сега – е страшно вредна „гуру“ измислица

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2016 18:15

Защо да живееш тук и сега – е страшно вредна „гуру“ измислица

Акценти:

  • Грижа - бъдеще
  • Продължение - вечно
  • Спомени - събития

Свързани:

Разпространеният принцип да живееш тук и сега често води до необмислени постъпки и впоследствие до съжаление. За да изградиш живота, за който мечтаеш, трябва да се обърнеш погледът си към миналото и бъдещето.

Един от тайните на успеха на милиардера Питер Тил се заключава в това, че той си задава доста необичайния въпрос, който звучи така – с кои от моите убеждения се съгласяват само единици?

Именно това убеждение той смята за вярно.
Преди почти повече от столетие подобна мисъл изказва Марк Твен – ако сте забелязали, че сте на страната на болшинството, това е верен признак, че е време да се промените.

Когато слушате нещо или четете за нещо, не е лошо да научите да подлагате всичко на съмнение и да разглеждате гледната точка, противоположна на заявената.

В много случаи, ако не си от болшинството, когато всички тръгнат надясно, по-разумно и по-безопасно ще е да завиеш на ляво.

Най-разпространеният съвет се оказва и най-вреден

Повечето „гурута“ по мотивация ни съветват да живеем тук и сега. Те казват, че е важен само настоящият момент, затова е важно да се прави само това, което ни носи удоволствие.

Макар и съдържанието на този съвет да е доста изкусително и, несъмнено да е оправдано в нещо, в действителност следването му често не води до желания резултат.

Всъщност, в повечето случаи просто разрушава нашия живот. Живеейки тук и сега, хората затъват в дългове, отпускат се прекалено много, губят контрол над здравословното си състояние и над себе си като цяло.

Вместо да живеете в настоящия момент, по-добре е да живееш за бъдещето и да се погрижиш за своето минало. Постъпвайте така, че да искате да си спомняте за това.

Времето действително лети много бързо. За настоящето не можеш да се хванеш, него едва ли можеш и да го усетиш. Когато го осъзнавате, то вече ще бъде вече минало.

Ако не искате да съжалявате за своите постъпки, вероятно тази статия е за вас. Това, което се е случило отдавна, няма смисъл да се анализира. Но пък близкото минало е пряко свързано с нашия избор в настоящето.

Как са изминали последните две години от живота ви? А последните 2 месеца? А последните 2 дни? Замислете се за това.
Днес, това е утрешното вчера.

С това, което се съгласявате днес, може да ви помогне утре? Ще ви дадат ли днешните решения стимул за утрешната работа? Или просто отлагате необходимите изменения за някой абстрактен ден в бъдещето?

Да живееш за бъдещето и да се погрижиш за миналото – да разбереш, че твоето минало се формира сега, и то определя бъдещето, което би искал да видиш.

Като обърнеш поглед към миналото ще разбереш как живееш в настоящето

Ако живееш само тук и сега, действаш импулсивно. В такъв случай поведението е следствие на вашия неосъзнат избор, а само на текущи обстоятелства.

В резултат често извършвате постъпки, за които по-късно ще съжалявате.
И обратно, ако помните за миналото и бъдещето, и разбирате, че точно сега създавате своите спомени, тогава подхождате към своя живот по-осъзнато.

Това може да прозвучи странно, но вашите спомени за някакви събития много по-важни от самите събития.
Нищо не продължава вечно.

Дори няма да успеете да забележите, как този ден ще приключи. Всичко, което ви остава са спомените за него.

Защо да живееш тук и сега – е страшно вредна „гуру“ измислица
4.5 (89.83%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2016 18:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи