Защо дългите пътувания с автомобил водят до влошаване на здравето

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 00:35

Защо дългите пътувания с автомобил водят до влошаване на здравето

Акценти:

  • Артериално налягане - колебания
  • Телесно тегло - шофиране
  • Обиколка на талията - увеличена

Свързани:

Изследване показва, че хората, които стигат до работа, шофирайки 15 и повече километра ежедневно, по-често страдат от затлъстяване в областта на корема. По-рано се смяташе, че затлъстяването тип ябълка, тоест мастните отлагания в областта на корема, е по-опасно за сърдечно-съдовата система, от типа круша.

Но учените доказали, че мястото, където се отлагат мазнините няма значение. Във всеки случай при затлъстяване рискът от сърдечни заболявания е доста висок.

При повишен индекс на телесната маса, увеличена обиколка на талията и повишено кръвно налягане вие се намирате на пътя на диабета, високото ниво на холестерола и съответно сте изложени на повишен риск от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, потвърждава Сузана Стейнбаум, кардиолог в болницата Lenox Hill Hospital в Ню Йорк.

В изследването, което било публикувано в American Journal of Preventive Medicine, се включили повече от 4200 възрастни. Изследователите използвали системата за сателитно проследяване върху карта и определили най-краткия и най-дългия път из между маршрутите на работещите от офиса до дома.

Изследователите проверили множество показатели у участниците – нивата на кръвната захар, на холестерола, дебелината на мастните отлагания на корема и индекса на телесната маса – ИМТ. Също хората разказали колко време прекарвали в колата всяка седмица по пътя за работа.

Това изследване е първото, способно да покаже взаимовръзката между продължителния престой в колата, увеличаване на теглото и покачване на кръвното налягане. Всичко гореизброени фактори играят ролята на предиктори – прогностични параметри, за сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Какво може да стои действително в основата на проблемите със здравето на хората, дълго намиращи се зад волана? Експертите подозират, че заклетите шофьори са по-предразположени към определен модел на поведение, което увеличава риска от проблеми със здравето.

На първо място, от всичките седящи места, които човек използва в рамките на работния си ден – автомобилът е най-ограничаващият – пред компютъра, на дивана или в офиса човек може да се протегне, да се наведе или да стане. В колата няма такава възможност.

Предходни изследвания също показват, че задръстванията, които често съпровождат пътуването до работа, са стрес, който увеличава честотата на сърдечните съкращения и се увеличават показателите за артериалното налягане, което е причина за увеличаване на риска от инфаркти и инсулти.

Освен това хората, които прекарват много време в автомобила, често се хранят и в него, а това означава, че по-рядко се хранят у дома и ядат повече храни от категорията на бързо приготвените, макар и на напоследък те да се сдобиха с много лоша слава и някои хора все пак прибягват до покупката на салати и друга по-здравословна храна.

Освен това, предполагат изследователите, хората, прекарващи повече време на пътя, имат по-малко свободно време, затова е възможно да не спят достатъчно. А това, както знаем, влияе на способността ни да поддържаме теглото постоянно и на колебанията на артериалното налягане.

Хората, прекарващи много време зад волана през работното си време, е необходимо да правят всичко възможно на работа и дома, да се опитат да компенсират вредата от заседналия начин на живот.

Ако живеете в блок, забравете за асансьора, използвайте стълбите. Движете се повече, макар и да е трудно, тъй като когато човек свикне с един режим на двигателна активност се изискват много усилия да го промени.

Защо дългите пътувания с автомобил водят до влошаване на здравето
4.6 (91.67%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 00:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи