Защо даваните от няколко десетилетия препоръки за здравословно хранене са необосновани

Мария
Написана от Мария март 6, 2015 12:10

Защо даваните от няколко десетилетия препоръки за здравословно хранене са необосновани

Акценти:

  • Препоръки за хранене - необосновани
  • Употреба на наситени мазнини
  • Хранителни интервенции

Свързани:

Обединена група учени от Шотландия и САЩ направили преглед на информацията, която стои в основата на популярните и възприети от множество професионални медицински асоциации препоръки за намаляване на консумацията на храни източници на всякакви мазнини до 30% и на наситени мазнини до ниво от не повече от 10% от енергийната стойност на ежедневния калориен прием.

Те стигнали до извода, че тези препоръки са съвсем необосновани, още повече, че тяхната полза не е доказана от резултатите на нито едно рандомизирано контролирано изследване.

Между впрочем, тези препоръки, така да се каже, действат в САЩ от 1977 г., а във Великобритания от 1983 г., а в България те се възприеха от Министерството на здравеопазването през последните около 10 г.

Към настоящия момент са приети и още по-строги норми с ограничаване на употребата на наситени мазнини до 5-6% от дневния калориен прием и тази препоръка най-малко е необходимо да бъде преразгледана.

Освен това авторите на този анализ посочват, че препоръките по отношение на количеството на приеманите с храната мазнини, изобщо не трябва да се поставя на първи план.

Според тях, когато хората се опитват да ограничат приема на мазнини, обикновено количеството на белтъчините в дневния им хранителен режим не се променя /обикновено ние получаване 15-20% от дневния си калориен прием под формата на белтъчини/, но автоматично нараства потреблението на ненаситени мазнини и въглехидрати и тази промяна може да доведе до повече вреди, отколкото да бъде полезна.

Например, увеличаването на потреблението на въглехидрати, особено на рафинирани, също води до дислипидимия с повишени нива на триглециридите и понижаване на холестерола липопротеин с висока плътност, тоест „добрия“.

Тази хипотеза не е била проверявана непосредствено в обсъждания мета-анализ, но съществуват множество изследвания, в които било установено, че на хората, които им се препоръчва ограничаване на животинските мазнини, в крайна сметка ги заменят с растителни масла.

Основен извод, според авторите, е необходимо да стане по-голямата полезност на необработените натурални продукти в сравнение с произволното ограничаване на който и да е макронутриент, тъй като това налага употребата на по-големи количества храна с висока степен на обработка.

Мета-анализът беше публикуван онлайн във февруарския брой на списание Open Heart /това е едно от списанията на издателската група BMJ – Британско медицинско списание/.

В съпровождаща публикация към редакторската статия се посочва, че отрицателният резултат от мета-анализа не предизвиква учудване, тъй като по-рано аналогични заключения бяха направени в редица кохортни изследвания.

Въпреки това обаче, според коментаторите, данните за наличието на причинно-следствена връзка между потреблението на мазнини и развитието на исхемична болест на сърцето остават напълно убедителни.

Нещо повече, дори и когато няма съмнение за съществуването на тази обусловеност проведените рандомизирани контролирани проучвания „хранителните интервенции“ в тази област представляват сами по себе си голям проблем, защото за да се докаже статистически значима ефикасност от прилагането им, е необходимо да се измени хранителното поведение на участниците за много дълъг период от време.

През 1977 г. били публикувани за първите път препоръки на Специализирания комитет по хранене и потребностите на човека на САЩ /US Select Committee on Nutrition and Human Needs/, в които на американските граждани се указвало да ограничат потреблението на мазнини до по-малко от 30%, а на наситени – до по-малко от 10% от енергийната стойност на дневния хранителен прием.

Защо даваните от няколко десетилетия препоръки за здравословно хранене са необосновани
4.5 (90.59%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 6, 2015 12:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи