Защо децата, родени през зимата, започват да пълзят по-рано

Мария
Написана от Мария октомври 26, 2015 10:15

Защо децата, родени през зимата, започват да пълзят по-рано

Акценти:

  • Информация - усвояване
  • Усвояване - навици
  • Специфичен ген - образование на майката

Свързани:

Учени от Хайфския университет в Израел установили, че децата, родени през зимата, започват да пълзят с 3-5 седмици по-рано, отколкото техните връстници, които са родени през лятото.

В експеримента участвали 47 здрави бебета, които били разделени на 2 групи.

В първата група попаднали 16 бебета, които се били появили на бял свят от юни до ноември – категория „лято-есен“, във втората 31 деца, родени от декември до май – категория „зима-пролет“.

Учените провели наблюдение, когато бебетата навършили 7 месеца и тогава, когато те започнали да пълзят. През останалото време родителите трябвало да вършат тази работа.

В резултат на наблюденията се установило, че средната възраст за начало на пълзенето била 31 седмици.

„Зимните“ деца започвали да пълзят през лятото, тоест когато били приблизително на 30 седмици, а „летните“ обратно, през зимата към 35-тата си седмица.

Специалистите стигнали до заключението, че за ранното пълзене способстват климатът и географското положение.

Ефектът на сезонността играе важна роля по тези места, където различията в домашните условия между лятото и зимата са съществени.

Експертите твърдят, че родителите е необходимо да отчетат тази особеност и да осигуряват на своите малки деца възможности да бъдат по-активни през зимата.

Между впрочем, австрийските учени установили, че през зимата се раждат все повече деца левичари.

Това потвърждава теорията, че левичарството при мъжете може да бъде свързано с хормоните.

По-активните слънчеви лъчи могат да увеличат нивата на тестостерона и тъй като момченцата, родени през зимата, са се намирали в ранен ембрионален стадий през пролетта и лятото, то те могат да подложени на по-високо въздействие на тестостерона.

Всичко това се дължи на факта, че тестостеронът забавя развитието на лявото полукълбо на главния мозък на ембриона, в резултат на което възниква и левичарството, характерна при развито дясно полукълбо.

А британските учени неотдавна установиха, че ако родителите желаят да направят от своето дете малък гений, трябва колкото се може по-често да го оставят само.

Колкото повече време детето прекарва сред приятели, навън, извън постоянната опека на родителите, толкова по-бързо то ще усвоява нови умения и навици.

В частност, у детето по време на самостоятелна игра се развиват важни особености, които са свързани с по-високи успехи и благосъстояние, когато достигне зряла възраст. То също развива лидерски качества.

В допълнение следва да се посочи, че децата, които са се появили на бял свят, когато техните майки все още не били достигнали пълнолетие, в бъдеще по-лошо се представят в училище и съответно получават по-ниски оценки.

Провеждайки изследване, американските учени установили, че на 13-14 години при тези деца започват да се проявяват проблеми с усвояването на информация. И това особено се отнася за точните науки.

Всичко това не се дължи не на някакъв специфичен ген, а на образованието на майката. Учените смята, че девойките, които са станали майки в ранна възраст, още бидейки ученички, имат не много качествено образование.

Разбира се, заключенията на учените не се отнасят за младите майки, които макар и да са родили преди 18-годишна възраст, въпреки това продължават образованието си, макар и след 1-2 години прекъсване.

Тоест връзката между трудното усвояване на учебния материал от децата и разликата във възрастта на тяхната майка, не е безусловна.

Защо децата, родени през зимата, започват да пълзят по-рано
4.4 (87.74%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 26, 2015 10:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи