Защо е полезно да чувстваме обида

Мария
Написана от Мария септември 27, 2018 14:10

Защо е полезно да чувстваме обида

Затаено, горчиво, смъртоносно… То завладява ума и ни гризе отвътре. Обидата ни казва, че имаме значими отношения, но те са под заплаха. Какви още сигнали ни изпраща чувството за обида? Как да ги интерпретираме?

То чувство е познато на всеки от нас още от детството. И колкото да се стараем да се избавим от него, смятайки го за незряло, най-често това не се постига. А не трябва.

Защото обидата има своите функции, наша работа е да уловим нейният смисъл и да започнем необходимата работа вътре в себе си и в общуване с другите?

Истина ли е, че обидата – това е детско чувство?

И да, и не. Обидата е сложно преживяване, което всеки изпитва във всяка възраст. Децата се обиждат, издуват устни, отвръщат глава и си тръгват. Така се опитват да получат желаното. Но това е и сигнал за зрелия човек – моите потребности не са удовлетворени, помогни ми.

Повечето възрастни изразяват обида по друг начин, но това не означава, че не се обиждат. И във всяка възраст обидата – това не е чувство, а съчетание от няколко, и то доста равнопоставени емоции.

Сред тях задължително присъстват 2 основни: болка и гняв. Към тях могат да се смесят страх, вина, срам. Затова за разбирането на състоянието на обида е толкова трудно и преживяването е толкова мъчително.

И често казват: не се обиждай…

Това е безполезно – можем да престанем да осъзнаваме своите чувства, да ги изтикаме в подсъзнанието, но не можем да спрем да чувстваме. Когато чуем от някого, че не се обижда никога, това означава, че или не е вярно, или по-вероятно е да има големи проблеми.

Ако това е било истина, това би означавало, че не поддържа отношения с никого. Защото обидата възниква само в значими и особено близки отношения. На по-далечни познати не се обиждаме, а по-скоро се сърдим или се възмущаваме.

Обидата е деструктивна?

В това има доза истина, но не е цялата истина. И това е опасно – да се заменя с част цялото. Да, в обидата има нещо разрушително, но само в случай, че не работим с нея, не приемаме нейните съобщения.

Изпълнява сигнална функция както впрочем и всяка емоция. Обидата е сигнал за нарушения в организма. Големи или малки – кои конкретно, трябва да се разбираме и едва след това да предприемаме нещо.

Не обидата е вредна, а това как се обръщаме с нея. Ако работим с обидата конструктивно, тя може да бъде полезно.

Каква е ползата от обидата?

Освен сигнална обидата има и още 2 функции. Втората е регулативна. Получаваме сигнал, че нещо се е счупило. И можем да се опитаме да оправим счупеното, да урегулираме отношенията.

Ако не се постигне това, то силната обида, несъвместима с продължението на отношенията, изпълнява трета функция – помага за тяхното прекратяване. Обидата – това е реалност.

Всеки може да си спомни за множеството свои обиди, и то както и за тези, които се отнасят добре с него.

Но обидчивостта е неприятна

Нека различаваме: обидата е преживяване, и обидчивостта – черта на характера. Разбира се, случва се поводът да е като за 3 стотинки, а реакцията – все едно става въпрос за 100 лева.

Това е особеност на възприятието, преживяванията и поведението. Такива хора са относително малко. Но обидата е прието да се осъжда. В резултат човек се опитва да скрие обидата, да я потисне, вместо да поработи с нея.

Защо е полезно да чувстваме обида
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 27, 2018 14:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи